Čaka nas dolgo obdobje hladnejšega in bolj spremenljivega vremena, napovedujejo meteorologi na ciklon.si / srednjeročna napoved. Po dolgem času nadpovprečno toplega vremena smo po prehodu vremenske fronte bližje 'realnosti'. April je namreč znan po svoji muhavosti in lahko iz poletja precej hitro pridemo v zimske razmere. Pravzaprav se lahko podobno zgodi v vseh pomladnih mesecih. Meteorologi so sicer prepričani, da bo prišlo do pozebe, kajti od severa bo prihajalo do stalnih prodorov hladnejšega zraka ob skandinavski in islandski blokadi.

Pozeba grozi predvsem v petek

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, čez dan in popoldne bodo nastajale krajevne padavine. Ponekod bo pihal severni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C na Primorskem do 15 °C.

Za pozebo bo nevarnost predvsem v petek zjutraj, ko bomo imeli razmeroma mirno in jasno noč, takrat bi se lahko temperature ponekod spustile kar nekaj stopinj pod ledišče. V petek bo sicer dopoldne večinoma sončno, čez dan bo več spremenljive oblačnosti, ponekod bo nastala megla, popoldne ni izključena kakšna krajevna ploha. Ponekod bo pihal severni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 9 °C in 14 °C, na Primorskem do 17 °C, še napovedujejo na ciklon.si / srednjeročna napoved.

Temperature bi se lahko spustile tudi do izrazitega minusa

V soboto nas bo dosegla višinska dolina s hladnejšim zrakom, za njo pa se bo nad območje Alp spustil še hladnejši zrak, verjetno bo še za stopinjo do dve bolj mrzlo v ponedeljek zjutraj. Ponekod bi se lahko temperature spustile celo na okoli -5 °C, svarijo meteorologi omenjenega portala.

V soboto bo sicer oblačno, občasno bodo krajevne padavine, ki bodo pogostejše v osrednji in vzhodni Sloveniji, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med 7 °C in 12 °C, na Primorskem do 15 °C.

V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno in predvidoma suho vreme. Pihal bo severovzhodni veter, ki bo ponekod okrepljen, na Primorskem zmerna burja, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C, na Primorskem do 17 °C.

V ponedeljek bo dopoldne večinoma sončno z mrzlim jutrom, čez dan bo spremenljivo oblačno, nastalo bo nekaj krajevnih padavin, ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 7 °C in 12 °C, na Primorskem do 16 °C.

Hladnejše vreme nas bo spremljalo še nekaj časa

Tudi po ponedeljku in naprej do konca prazničnega vikenda bo vreme še naprej spremenljivo, nad širšim območjem Alp bo višinsko jedro hladnega zraka, ki bo prinašalo občasno spremenljivost in padavine, pravijo meteorologi na ciklon.si / srednjeročna napoved. 

Za prvomajske praznike medtem meteorologi vremenarskega portala opozarjajo, da ne smemo biti preveč optimistični za sončno in toplo vreme. Zelo verjetno bodo kakšne padavine, sploh v zahodni Sloveniji. Možno je tudi, da bo še vedno precej hladno.