Očitno se je letos hitro začela sezona neviht. Meteorologi na Neurje.si so ob prihodu nevihte nad Poljčane opozorili na grozljiv oblak, ki ga imenujemo shelf cloud oz. poličast oblak in ima značilno formacijo pred samo bazo nevihte. Ob tako izrazitih strukturah nam predvsem poleti lahko služi, kot pomembna informacija, da sledita sunkovit veter in naliv.

Poličast oblak, znan tudi kot shelf cloud (polica v angleščini pomeni polica) je nizek, horizontalen oblak v obliki klina, ki se običajno pojavi na sprednjem robu nevihte ali ob meji hladne fronte.

Shelf cloud je torej posledica zaradi padavin ohlajenega zraka, ki pri tleh potuje ven iz nevihte ter toplega zraka, ki nad njim potuje v nevihto, so še navedli meteorologi.

Poličasti oblaki so pogosto znak, da prihajata močan veter in dež. Če ga opazite, je dobro, da ga vzamete resno in se čim prej skrijete v notranjost.

Kljub bolj mrzlemu vremenu lahko pride do krajevnih neviht

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Ponekod bo zapihal severovzhodnik, na Primorskem povečini šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 17 °C, napovedujejo na ARSO.

Jutri bo sprva delno jasno, čez dan pa zmerno do pretežno oblačno. Popoldne lahko predvsem na zahodu nastane kakšna ploha. Ponekod bo še pihal veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 3, v Zgornjesavski dolini do -3, ob morju okoli 6, najvišje dnevne od 8 do 13, na Primorskem do 16 °C.

V ponedeljek bo sprva precej jasno, zjutraj bo marsikje možna slana. Čez dan se bo oblačnost povečala. Zvečer bo na zahodu že začelo rahlo deževati. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja. V torek bo oblačno in deževno. Še bo vetrovno.