Na ciklon.si / srednjeročna napoved meteorologi napovedujejo, da bi lahko bil letošnji april toplejši kot pretekla leta. Za to je več razlogov, eden izmed njih je obnavljanje vremenskega vzorca, ki se dogaja praktično cel marec. Zelo dolgo smo pod vlažnim in toplim jugozahodnim zračnim tokom, ki bo očitno prisoten tudi v prvi aprilski dekadi. Drug razlog je hiter razpad polarnega vrtinca. S tem v zmernih geografskih širinah ostaja manj hladnega zraka, ki ga že izpodriva vedno toplejši zrak, zato je nevarnost za pozebo vedno manjša.  

Kot so meteorologi na vremenarskem portalu napovedali, se Balkan in vzhodni del Evrope kopa v precej visokih temperaturah, nenavadnih za marec. Beograjski marčevski rekord je 30 °C, včerajšnje najvišje temperature v Srbiji so se gibale tudi tja do 29 °C. Pri nas take vročine še ne bo, sedaj je veliko k temu pripomogel tudi puščavski prah, ki zavira ogrevanje. Lahko pa bo že ob koncu naslednjega tedna. Sodeč po nekaterih napovedi, bi lahko naslednji vikend imeli tudi najbolj zgodnje vroče dni v Evropi.

V ponedeljek nas bo dosegla vremenska fronta

V ponedeljek bo oblačno, dopoldne bo deževalo večinoma na zahodu in v osrednji Sloveniji, popoldne pa tudi na vzhodu. Dosegla nas bo namreč vremenska fronta, ki bo očistila onesnaženo ozračje od saharskega prahu, ki bo še danes precej inteziven. Še bo pihal jugozahodni veter, ki bo popoldne oslabel, najvišje temperature bodo med 15 °C in 20 °C, na severovzhodu do 23 °C.

Do torka bo padlo med 5-150mm dežja, največ v hribovitem svetu zahodne Slovenije. V torek bodo ob ohlajenem ozračju v višinah še nastajale krajevne plohe, ki bodo pogostejše v popoldanskem času. Ponekod bo pihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 12 °C in 17 °C.

Nato pa se bo vreme stabiliziralo, čeprav bo višinska motnja potovala čez Srednjo Evropo in bi lahko v sredo popoldne vplivala na vreme pri nas predvsem v popoldanskem času s krajevnimi padavinami. V sredo bo tako deloma sončno z občasno spremenljivo oblačnostjo, zlasti na zahodu bodo čez dan in popoldne nastajale krajevne padavine. Pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 12 °C in 17 °C.

Nato pa se bo zgodil že omenjen afriški napad na Evropo, ki bo posledica predfrontalnega dogajanja, ko se bo nad severnim delom Atlantika znova močno poglobilo območje nizkega zračnega tlaka in počasi potovalo proti območju Alp skupaj z vremensko fronto. 

Kot še navedejo meteorologi na ciklon.si / srednjeročna napoved, je prvo nestanovitnost videti v nedeljo, 7.aprila, verjetno pa bo glavnina padavin in prehod vremenske fronte okoli 9.aprila.