Kot napovedujejo vremenoslovci na ciklon.si/ srednjeročna napoved, se bo v naslednjih dneh nadaljevalo nestanovitno vreme. Nevarnost pozebe bo največja v ponedeljek zjutraj, ko bo največ jasnine in brezvetrje. »Potem bo na nas vplivalo višinsko jedro hladnega zraka, napovedi se seveda precej spreminjajo koliko padavin bo padlo in do kdaj bodo vztrajale padavine,« opozorijo in dodajo, da bodo po zadnjih izračunih padavine vztrajale od ponedeljkovega večera in tja do sredinega dopoldneva, torek pa bo najbolj deževen dan v prihodnjem tednu. 

V noči na torek bi lahko snežilo do nižin

Na ciklon.si/srednjeročna napoved pravijo, da bo meja sneženja precej nizko, v drugi polovici noči na torek bi lahko snežilo ponekod po nižinah… »Torek bo zelo hladen temperaturne anomalije bodo tudi več kot 10 °C pod dolgoletnim povprečjem in ne bodo presegle +10 °C, razen na Primorskem.« 

Kot so že napovedali je nekaj toplejšega vremena pričakovati v zadnjih dneh aprila. »Naslednjo nedeljo bi lahko toplejši val zajel zlasti Balkan in deloma tudi nas, ponekod na vzhodu bi lahko spet imeli prijetnih 25 °C,« zapišejo, a dodajo, da ne deluje, da bi bilo to dolgotrajno, verjetno se bo v začetku maja to obdobje zaključilo s pogostimi krajevnimi padavinami, lahko pa se to zgodi tudi prej.

Trenutni izračuni za prihodnjih 30 dni vremenoslovcev na ciklon.si/ srednjeročna napoved kažejo sliko, ki je temperaturno podobna majem 2010, 2016 in 2020. »V vseh je videti negativne anomalije nad Sredozemljem, kar prinaša nad Slovenijo precej dinamično sliko, spremenljivih obdobij s pogostimi padavinami pa bo nekoliko več kot običajno. Vsi trije vidijo krepitev blokade nad Islandijo in arktični prodor s severa oz. severovzhoda proti vzhodni in srednjemu delu Evrope. Torej začetek maja oz. prva dekada bi lahko bila precej spremenljiva in razmeroma hladna?« zapišejo.

Napoved za prihodnje dni

Jutri bo sprva precej jasno, zjutraj bo marsikje slana, čez dan bo oblačnost naraščala, napovedujejo na Agenciji za okolje. Proti večeru bo na zahodu že začelo rahlo deževati. Čez dan bo zapihal okrepljen veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 1, na Primorskem okoli 4, najvišje dnevne od 9 do 13, ob morju do 15 °C.

V noči na torek se bodo padavine okrepile in razširile nad vso Slovenijo. Ob močnejših padavinah se lahko v notranjosti meja sneženja spusti vse do nižin. V torek bo oblačno z občasnimi padavinami. Meja sneženja se bo počasi dvigovala. Hladno bo. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem zmerna burja. V sredo bo občasno deževalo, padavine bodo popoldne začele slabeti.