Po precej burnem prehodu hladne fronte, ki je s seboj prinesla obilno deževje, sneg do nižin, ponekod tudi točo in veter, ki je ruval drevesa, smo lahko v Mariboru uživali v precej lepi, sončni nedelji. A kot opozorijo vremenoslovci na ciklon.si/srednjeročna napoved, se bo vreme v naslednjem tednu ponovno poslabšalo. 

Padavine v kombinaciji s puščavskim peskom bodo na avtomobilih ponovno pustile precejšnjo umazanijo

''Ciklonsko območje s hladno fronto se bo jutri pomaknilo nad Črno morje, nad Biskajskim zalivom pa že vidimo novo, ki bo nekaj dni vplivalo na vreme pri nas. Jutri bo še razmeroma sončno z mrzlim jutrom in ponekod slano, jugozahodni veter pa bo naznanil spremembo vremena. V torek bo že pretežno oblačno, v drugi polovici dneva bodo na zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji padavine, ki bodo v sredo po vsej Sloveniji, nekoliko več jih bo padlo v zahodni in južni Sloveniji,'' zapišejo na družbenem omrežju Facebook.

Po zadnjem izračunu se bo puščavski prah nad območjem Slovenije iz Severne Afrike zadrževal v torek in sredo. S tem bo povečana onesnaženost z delci pm10. 

Opozorijo še, da bodo padavine v kombinaciji s puščavskim peskom na avtomobilih ponovno pustile precejšnjo umazanijo. ''Če pogledamo razvoj vremena za naprej nas bodo te negativne anomalije geopotencialnih višin dosegle in prinesle nove padavine in s tem tudi nekoliko hladnejše vreme. Tako da zaenkrat smo še precej daleč od stabilnega vremena,'' nadaljujejo in dodajo: ''Bomo videli kako bo z letošnjim poletjem zaenkrat pa smo bližje bolj mokremu poletju, glede na temperature morij okoli nas zlasti Atlantskega oceana in Sredozemskega morja''

Kako kaže v prihodnjih dneh?

Na ciklon.si/srednjaročna napoved so še zapisali trenutne napovedi za prihodnji teden. Jutri bo sončno s hladnim in ponekod meglenim jutrom, ponekod bo zapihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 11 °C in 16 °C. V torek se bo pooblačilo, čez dan bo spremenljivo oblačno, v zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji bo začelo deževati. Ob morju bo pihal jugo, drugod bo ponekod pihal južni veter, najvišje temperature bodo med 12 °C in 17 °C.

V sredo bo oblačno, dopoldne bo občasno deževalo v zahodni, južni in osrednji Sloveniji, popoldne se bo razširil tudi nad vzhodne kraje. Ponekod bo pihal južni do jugovzhodni veter, najvišje temperature bodo med 14 °C in 19 °C. V četrtek bo zahodni Sloveniji spremenljivo oblačno, drugod bo več sončnega vremena. Zlasti v zahodni Sloveniji bolj v hribovitem svetu bodo občasno še krajevne padavine. Najvišje temperature bodo med 15 °C in 20 °C.

V petek bo največ sončnega vremena na vzhodu, drugod bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho. Krepil se bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 16 °C in 22 °C.