V četrtek, 30. maja, popoldne bo nad severnim Sredozemljem nastalo samostojno ciklonsko območje, ki bo na vreme v Sloveniji vplivalo do noči na soboto, napovedujejo meteorologi na ARSO. Meteorološka pomlad se bo poslovila z dežjem.

Največ dežja bo po Sloveniji padlo od četrtka zvečer do noči na soboto

V zahodni Sloveniji bo začelo deževati v četrtek sredi dneva, največ dežja pa bo po Sloveniji padlo od četrtka zvečer do noči na soboto. V večjem delu Slovenije bo v dobrih 24 urah padlo od 40 do 80 l dežja na kvadratni meter, krajevno pa lahko tudi prek 100 l, saj bodo vmes tudi nevihte. Za območje celotne Slovenije so zato na ARSO izdali oranžno vremensko opozorilo.

[[image_1_article_66687]]

Oranžno opozorilo za neurja pomeni, da se pričakujejo lokalno močnejši nalivi s točo, močnejši piš vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke. Ob hudourniških vodotokih so možne poplave. Udari strel lahko zanetijo požare.

Pozor: Danes popoldan okoli četrte ure je ARSO prižgal tudi vijoličen alarm za točo za Podravje, kar pomeni, da je velika verjetnost padanja.

Danes ponoči in v petek bo ob nevihtah z nalivi verjetno hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek ter zastajanje padavinske vode. Posamezni vodotoki lahko tudi poplavijo. Večja verjetnost za ta pojav bo ob vodotokih s povirji na območjih Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, Kamniško-Savinjskih Alp, Zasavja in Pohorja. V severovzhodni Sloveniji je namočenost tal že velika, kar bo pospešilo površinski odtok, še opozarjajo meteorologi na ARSO.

Uživajte v vikendu, naslednji teden se vrača nestanovitno vreme

Padavine bodo oslabele in ponehale v noči na soboto, sobota (prvi dan meteorološkega poletja) bo nato dokaj sončna. Podobna bo tudi nedelja.

V ponedeljek in torek bo vreme spet bolj nestanovitno, od srede, 5. junija, naprej pa se bo ozračje predvidoma nekoliko segrelo in osušilo ter s tem tudi stabiliziralo. V drugi polovici prihodnjega tedna lahko pričakujemo popoldanske temperature nad 25 °C.