Ministrstvo za delo načrtuje spremembe delovne zakonodaje, med drugim obvezno božičnico, je na torkovem posvetu Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije povedal minister Luka Mesec. O spremembah s področja evidentiranja delovnega časa pa je dejal, da ne bi bilo obvezno za vse. Novosti je napovedal še pri vodenju inšpektorata za delo.

Mi smo z našega ministrstva predlagali, da se uvede obvezna božičnica, se pravi, to je dodaten regres. Če bo to sprejeto, bo zaposlenim to zimo izplačan regres v znesku minimalne plače,” je po poročanju Radia Slovenija na posvetu v Ljubljani dejal minister.

Evidentiranje ne bo obvezno za vse

Potem ko je posebej male delodajalce razburil osnutek sprememb zakonodaje s področja vodenja evidenc delovnega časa, ki so sicer predmet usklajevanj socialnih partnerjev v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), je Mesec v torek pojasnil, da evidentiranje delovnega časa ne bi bilo obvezno za vse, temveč za tri skupine – za kršitelje, za tista podjetja, kjer je to zahteva delodajalcev ali delavskega kolektiva, in za tiste, ki jim to naloži delovni inšpektorat “za leto ali dve po ugotovljenih nepravilnostih“.

Naj vas hitro pomirim, nič ne mislimo delati prisilno. Vse to bo temeljilo na spodbudah in dobrih praksah iz tujine.

Poleg tega, tako minister, pripravljajo tudi zakonodajo za vključevanje delavcev v lastništvo podjetja. “Naj vas hitro pomirim, nič ne mislimo delati prisilno. Vse to bo temeljilo na spodbudah in dobrih praksah iz tujine,” je povedal.

Obetajo se še spremembe pri vodenju Inšpektorata RS za delo – v načrtu je razširjeno, tričlansko vodstvo. Podrobnosti Mesec ni predstavil, izpostavil je le, da “poanta ne bo več v širokih pregledih in navajanju statistik, temveč v targetiranju najbolj problematičnih podjetij“. Avgusta je sicer po razkritju novih primerov izkoriščanja delavcev odstopil glavni inšpektor Jadranko Grlić, novega inšpektorja pa vlada še ni imenovala.

Minister za delo je na torkovem dogodku delodajalcem dejal še, da bodo kljub morebitnem nestrinjanju v njem vedno imeli sogovornika. O morebitnih ukrepih za zimo, kot sta čakanje na delo ali skrajšani delovni čas, pa je dejal, da je, kar se vlade tiče, vse na mizi. “Pogovarjamo se lahko o vsem, zaenkrat pa skrbimo predvsem za to, da draginja ljudi ne bi potiskala v revščino,” je navedel.

STA