Gospodarski minister in vidni član SD Matjaž Han se je odločil, da se bo podal v tekmo za predsednika SD. "Sem prisežen socialni demokrat, že vrsto let. Učil sem se od največjih gospodov v politiki. Sem timski igralec in želim, da so v odločitve vključeni vsi. Stranko želim združiti in jo poenotiti. V kandidaturo se podajam zelo umirjen in sproščen," je dejal v izjavi za javnost. Odločitev je že sporočil ostalim trem kandidatom za ta položaj - Janiju Predniku, Tadeju Beočaninu in Milanu Brglezu. 

SD bo namreč v soboto na kongresu izbirala novo vodstvo stranke. Za predsednika stranke kandidirajo vodja poslanske skupine SD Jani Prednik, župan Ajdovščine Tadej Beočanin in evropski poslanec Milan Brglez. Karte bi utegnil premešati dolgoletni vidni član SD Matjaž Han, ki je v preteklih tednih možnost kandidature večkrat zavrnil. Bil je tudi med evidentiranimi kandidati za ta položaj, a soglasja h kandidaturi ni podal. Javno je sicer že podprl Beočanina. A lahko kandidaturo poda še na kongresu.

Možnost še na kongresu 

Za vložitev kandidature na kongresu potrebuje kandidat podpise tretjine delegatov, kar ob 409 delegatih pomeni vsaj 137 podpisov. Pisno podporo delegatov je treba delovnemu predsedstvu kongresa predati najpozneje v dveh urah od začetka kongresa.

S Hanovim vstopom v bitko bi tako delegati morali znova razmisliti o tem, komu bodo dali svoj glas.

Nobenemu od treh zdajšnjih predsedniških kandidatov namreč ne kaže na prepričljivo zmago. Pričakovati je sicer, da bosta zlasti Prednik in Beočanin dobila močno podporo v domačih območnih organizacijah, torej Prednik na Koroškem in Beočanin na Primorskem, Brglez pa v Ljubljani.

Brglez in Prednik sta za STA potrdila, da ju je Han o svoji odločitvi obvestil. "Njegovo odločitev spoštujem," je ob tem zapisal Brglez.

Tanja Fajon trdi, da njenemu nasledniku "ne bo lahko"

Aktualna predsednica stranke SD Tanja Fajon, ki se od vodenja stranke po kongresu poslavlja, si na čelu SD želi nekoga, ki bo gradil na temeljni ideji socialne demokracije, obenem pa "bo uspel čim bolj poenotiti in povezati stranko in bo tudi operativen človek terena". V tej luči ceni vse, ki so se podali v tekmo za predsednika stranke, je pa Han "zagotovo nekdo, ki uživa veliko priljubljenosti tako znotraj članstva kot v Sloveniji, izkazal se je kot minister, je človek terena, je operativen, tako da cenim tudi to njegovo potezo v zadnjem trenutku". Ob tem je priznala, da so Hana tudi v vodstvu stranke nagovarjali h kandidaturi "že kar dolgo časa nazaj", a je večkrat povedal, da ne namerava tega storiti. "Zato smo šli v drugačno kampanjo. Razumem zdaj zadrego treh kandidatov, ki so delali na terenu," je dejala in dodala, da si predvsem želi, da bodo v soboto konec dneva vsi zadovoljni.

Opozorila je, da je SD stranka, ki jo je težko voditi. "Tisti dan, ko postaneš predsednik, predsednica, te začnejo strankarski kolegi tudi rušiti," je bila neposredna. Zato njenemu nasledniku zagotovo ne bo lahko, meni. A po drugi strani znajo po turbulenci tudi "zelo dobro stopiti skupaj" in verjame, da se bo to zgodilo tudi po kongresu. Na vprašanje, ali bo kandidirala na evropskih volitvah, pa ni odgovorila, saj odločitev stranke še ni sprejeta. Si pa želi voditi ministrstvo za zunanje zadeve še naprej.