Iz Levice je danes kolektivno izstopilo več članov. "Njihov odstop je bil pričakovan in napovedan, sama pričakujem še kakšne odstope v prihodnosti," se je odzvala koordinatorica stranke Asta Vrečko. Po njenih besedah vsi podpisniki pisma o odstopu niti niso člani stranke, nekateri so izstopili že pred časom, drugi so šele v postopku včlanjevanja.

Vrečko: Gre za skupino oseb, ki je podpirala frakcijo Mihe Kordiša

Omenjeno pismo je podpisalo 23 posameznikov, v njej pa Levici, predvsem njenemu vodstvu, očitajo, da so po vstopu v vlado pozabili na svoje korenine in da "kolaborirajo z interesi kapitala". V "malomeščanski liberalni stranki" ne vidijo več prihodnosti, "imen, časa in življenja pa ne nameravamo več razprodajati za bankrotiran politični projekt", so zapisali v pismu, o katerem je danes prvi poročal portal N1.

"Gre za skupino oseb, ki je podpirala frakcijo Mihe Kordiša in njegovo kandidaturo za koordinatorja ter prevzem stranke, kar se je izjalovilo," je v prvem odzivu dejala koordinatorica Vrečko. Omenjeni izstopi so po njenih besedah posledica tega, v hkratnem posredovanju odstopne izjave tako stranki kot medijem pa gre po njenem prepričanju za poskuse škodovanja in slabljenja stranke.

Nekateri podpisniki sicer niti niso člani Levice, nekateri so že izstopili, drugi so v postopku včlanjevanja, nekateri pa so tudi v disciplinskih postopkih zaradi kršenja statuta stranke, je navedla Vrečko. Priznava, da imajo znotraj stranke različna mnenja, saj da je "Levica sestavljena iz mnogih odtenkov rdeče", a da je to povsem demokratično. "Razprave, različna mnenja v stranki podpiramo, res pa je, da ti ne smejo škoditi posamezniku, kolektivu in delovanju, enotnosti stranke, kar imamo tudi zapisano v statutu," je poudarila koordinatorica Levice.

Prepričana je, da v stranki ne prihaja do razkola. Vsak član, ki ugotovi, da v njej ne more uresničevati svojih političnih interesov, pa lahko izstopi, je dejala.

Ob očitkih o delovanju v vladi pa je izpostavila, da so kot najmanjša koalicijska partnerica prevzeli izjemno odgovornost in vodenje treh zahtevnih resorjev. Kot je spomnila, se je članstvo o vstopu v vladno koalicijo večinsko izreklo, vedeli so, da potrjujejo vstop v levosredinsko vlado, mnogi izmed podpisnikov omenjenega pisma pa takrat še niti niso bili člani stranke. Po njenih besedah pa so se tudi v stranki zavedali, da je naloga v vladi težka, še posebej za stranko z zelo jasnimi načeli.

Priznava, da so kritike do neke mere upravičene

"Vedeli smo, da bo pri vsaki stvari bitka z različnimi interesi, včasih tudi razhajanja znotraj koalicijskih partnerjev. Jasno, nimamo vse tri stranke enakih pogledov na stvari. Za nas pa je ključno, koliko lahko premaknemo življenje ljudi na bolje. To je tisto, kar nas pri našem delu vodi. To je bila odločitev, ko smo odšli v vlado in to je odločitev, zakaj ostajamo v njej," je poudarila Vrečko.

Priznava sicer, da so kritike do neke mere upravičene, a kot je opozorila, je za udejanjanje idej, politik potreben čas, saj je to dolgotrajen proces. Ocenjuje, da Levica kot najmanjša koalicijska partnerica v vladi dela uspešno. "Ne živimo pa v iluziji, da se da vse premakniti z enakim tempom," je zatrdila.

"Težko človek govori o spontanem izstopu, če gre za 17 strani dolgo pismo",

O tem, ali gre pri izstopih za koordinirano potezo z njihovim poslancem Kordišem, ki ga sicer ni med podpisniki, je pa stranka z njim v napetih odnosih, je Vrečko dejala, da slednje težko ocenjuje, saj je Kordiš na dolgotrajni bolniški. "Težko pa človek govori o spontanem izstopu, če gre za 17 strani dolgo pismo", je še dodala Vrečko.

Odnosi v Levici so se sicer zaostrili že pred lanskim volilnim kongresom, ko je t. i. levo krilo stranke s poslancem Kordišem na čelu opozarjalo, da se stranka pod vodstvom tedanjega koordinatorja Mesca premika preveč proti sredini. Na kongresu so predstavniki te struje dobili precejšnjo podporo pri imenovanju na funkcije v stranki, čemur je sledila še menjava na čelu stranke. Še dodatna zaostritev pa je sledila ob predlogu poslanske skupine za razrešitev poslanca Kordiša z vseh mest v delovnih telesih DZ, ki je bila po njihovih navedbah posledica "zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini".

STA