Levica bo danes bojkotirala državno proslavo ob 20. obletnici vstopa v Nato na Brdu pri Kranju, svoje člane in podpornike pa poziva, naj se namesto tega udeležijo današnjega shoda proti severnoatlantskemu zavezništvu v Ljubljani.

Kot je stranka poudarila v današnjem sporočilu za javnost, so se za bojkot državne proslave odločili, ker ne mislijo praznovati dveh desetletij slovenskega sodelovanja pri zapravljanju za orožje, netenju konfliktov in uničevanju držav.

Namesto tega bodo obletnico obeležili na demonstracijah. Svoje člane in podpornike so pozvali, naj se jim pridružijo na shodu Ne NATO, mir nam dajte, ki bo popoldne potekal v Ljubljani.

Prepričani, da zaradi Nata nismo varnejši, ravno nasprotno

V Levici so ob tem poudarili, da so v času, ko je Slovenija članica Nata, države zavezništva botrovale številnim konfliktom v svetu ali v njih ne ukrepajo. Opozorili so, da je Slovenija kot članica Nata soodgovorna za vojne.

"Zaradi Nata nismo varnejši, prav nasprotno, kot država članica smo tudi mi tarča njegovih nasprotnikov," še poudarja Levica. Ob tem omenja, da država porablja denar za orožje namesto za vrtce in bolnišnice, je potencialni cilj beguncev z uničenih območij ter bo trpela zaradi poplav, suš in požarov, h katerim vojska in vojaška industrija prispevata kot eden velikih virov globalnega segrevanja.

Slovenija se je po dolgoletnih prizadevanjih največjemu obrambnemu zavezništvu na svetu pridružila 29. marca 2004. ko je skupaj z Bolgarijo, Estonijo, Latvijo, Litvo, Romunijo in Slovaško je postala del največje širitve v zgodovini zavezništva.