Kljub temu, da smo še vedno v 1. polovici meseca aprila, že drugo nedeljo zapored temperature presegajo mejo 30°C. V nedeljo 7. aprila smo beležili najzgodnejšo tridesetico v tem mesecu, preteklo nedeljo pa smo presegli absolutni aprilski temperaturni rekord.

Absolutni aprilski temperaturni rekord

V metliškem sejmu je temperatura dosegla 31,8°C, poroča ARSO. Na osmih meteoroloških postajah so izmerili temperaturo višjo od 30°C, zbrane podatke so predstavili v tabeli, ki so jo objavili tudi na njihovem Facebook profilu. Analiza dolgoletnih homogeniziranih in interpoliranih podatkov je pokazala, da je bil aprilski temperaturni rekord presežen kar na 42 meteoroloških postajah.

Tudi v višinah je bilo izjemno toplo, poroča ARSO. Na Kredarici je bil s 12,1°C presežen aprilski temperaturni rekord. Kljub poletni vročini pa se napoveduje sprememba vremena. Po suhem ponedeljku bo v torek zjutraj v severnih krajih začelo deževati. Padavine se bodo čez dan postopno širile proti jugu, popoldne pa bodo zajele vso Slovenijo, občasno se bodo pojavljale nevihte. Temperature se bodo spuščale, spremljal jih bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem pa burja.

Hladna fronta nas bo dosegla predvidoma v torek

Meja sneženja se bo popoldne spustila do nadmorske višine okoli 700 metrov, zvečer in v noči na sredo pa lahko pričakujemo sneženje še nižje, celo v osrednji Sloveniji. Dovolj je ena sama jasna in mirna noč, da temperatura v notranjosti Slovenije ponoči pade pod ničlo, so zapisali v objavi na Facebooku. To pa bi ob letošnjem zgodnjem razvoju rastlin lahko povzročilo pozebo.

Sreda in četrtek bosta pretežno oblačna z možnostjo popoldanskih ploh ali neviht. Verjetnost za negativno jutranjo temperaturo bo predvidoma povečana predvsem v dneh od četrtka do sobote. Morebitna opozorila pred nevarnostjo pozebe pa bo ARSO izdal nekaj dni pred pričakovanim dogodkom.