Poslanci so z 77 glasovi za in nobenim proti sprejeli novelo zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Za predlog so glasovale vse poslanske skupine. Novelirani zakon med drugim prepoveduje arome v ogrevanih tobačnih izdelkih in elektronskih cigaretah, razen tobaka. Ukinja tudi kadilnice v zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Evropska direktiva

Poslanci so z izglasovanim predlogom zakona v nacionalno zakonodajo prenesli evropsko direktivo, ki se nanaša na ogrevane tobačne izdelke. Omejili so arome v elektronskih cigaretah in ogrevanih tobačnih izdelkih, razen tobaka. Cilj tega je zaščita prebivalcev, predvsem otrok in mladostnikov, saj so arome po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje eden najbolj pogostih razlogov za poskušanje teh izdelkov.

Poleg tega so s predlogom ukinili kadilnice, s čimer želi predlagatelj popolnoma zaščititi prebivalce pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu v zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu, uporabljati pa se začne trideseti dan po uveljavitvi. Kot še izhaja iz zadnje različice predloga zakona, se lahko elektronske cigarete, elektronske cigarete brez nikotina, posodice za ponovno polnjenje in posodice za ponovno polnjenje brez nikotina z aromami dajejo na trg še največ leto dni od uveljavitve zakona. Kadilnice se lahko uporabljajo do 31. decembra 2025.