V petek bodo matični odbori DZ pripravili odloke o razpisu treh posvetovalnih referendumov, kljub temu, da datum njihove izvedbe v koaliciji še ni usklajen. V Svobodi si želijo, da se referendumi izvedejo na dan evropskih volitev, za Levico to ni nujno, v SD, kot tudi v opoziciji pa temu nasprotujejo.

Po proceduralnih zapletih na izredni seji DZ v sredo, so poslanci vendarle sprejeli predloge za razpis treh posvetovalnih referendumov. Volivci se bodo tako na referendumih izrekali o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v DZ ter o pridelavi, predelavi in uporabi konoplje.

Takšna bodo vprašanja

Volivci se bodo torej izrekali o treh referendumskih vprašanjih. Med drugim bodo odgovarjali na vprašanje, ali so za to, da se sprejme zakon, ki bo urejal pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Predlog so marca vložili v koalicijskih poslanskih skupinah Svoboda, SD in Levica, potem ko je DZ zavrnil predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki so ga pripravili v društvu Srebrna nit in ga vložili v DZ s podpisi volivcev.

Drugo vprašanje, o katerem se bodo državljani izrekali na referendumu, je povezano z volilnim sistemom. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se za volitve poslank in poslancev v državni zbor Republike Slovenije uvede preferenčni glas, ki bo zagotovil odločilen vpliv volivcev na izbiro poslanca?" Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah so vložili poslanci Svobode. Po besedah Lucije Tacer se namreč zavedajo, kako težko je v DZ doseči dvotretjinsko večino za spremembo volilne zakonodaje, zato politika pri tej odločitvi potrebuje popotnico ljudstva.

Volivci se bodo na referendumu odločali tudi o gojenju in predelovanju konoplje za medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo. Predlog za razpis referenduma so v DZ vložili poslanci Svobode. Sprva so volivce želeli vprašati, ali so za to, da bi bila v Republiki Sloveniji pridelava, predelava, promet in uporaba konoplje v medicinske namene dovoljena. A so po opozorilih zakonodajno-pravne službe o nejasnosti vprašanja na odboru za zdravstvo prvotno vprašanje spremenili v dve, in sicer: "Ali naj RS na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene?" in "Ali naj RS na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?"

Datum ostaja stvar razprave

V zraku pa ostaja še datum njihove izvedbe. Ta se sprejme skupaj z odlokom o razpisom referendumov. Kljub temu, da datum še ni usklajen niti znotraj koalicije, bodo poslanci odloke za razpis vseh treh referendumov na matičnih delovnih telesih začeli pripravljati že v petek.

Predvsem v Svobodi naj bi si želeli izvedbe referendumov hkrati z evropskimi volitvami 9. junija. Ni pomembno, kdaj si izvedbo referendumov želi Svoboda, je pa "logika sočasnosti z evropskimi volitvami odprta, možna in realna," je danes dejal vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. "Gre za finančne prihranke pri stroških referenduma, kot tudi to, da volivcev prevečkrat ne pošiljamo od doma na referendume," je pojasnil. Idejo referendumskega dneva v Svobodi podpirajo, "ampak to je zgodba za naprej", je dodal. O datumu izvedbe posvetovalnih referendumov se bodo odločili v prihodnjem tednu, pravi.

V Levici vsebinsko podpirajo vse tri referendume, datum pa je še stvar razprave. "Ni nujno, da mora to biti 9. junija," je dejal vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec. Treba je presoditi, ali je to nekaj, kar lahko izpeljejo v dobrih dveh mesecih, "ali pa damo tudi tem temam več časa, da se jih ustrezno v neki javni razpravi mogoče še dodatno podkrepi", meni.

V SD pa zagovarjajo stališče, da ti referendumi "absolutno ne morejo potekati v času evropskih volitev", je dejala poslanka SD Bojana Muršič. To se jim namreč zdi neprimerno, "kajti s tem izničimo pomen evropskih volitev". "Pričakujemo, da bomo tudi slišani," je izpostavila. Zaradi ekonomičnosti postopka pa sicer podpirajo idejo o referendumskem dnevu.

So vprašanja zapisana preveč na splošno?

Prav tako v SD opozarjajo, da bi morala biti referendumska vprašanja jasna, da volivci in volivke vedo, o čem se bodo odločali na samem referendumu. Ob tem izpostavljajo predvsem posvetovalni referendum o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ, "kajti vprašanje je zelo na splošno napisano". "Se bojim, da ti referendumi, ki so posvetovalni, ne bodo uspeli doseči tistega, kar si vsi skupaj želimo, da bi pripravili zakonodajo, ki bo potem tudi sprejeta v DZ," je poudarila Muršič in ob tem spomnila na posvetovalni referendum o zaprtju trgovin, odločitev katerega je bila uzakonjena po več kot desetletju.

Sočasni izvedbi referendumov in evropskih volitev nasprotujejo tudi v opoziciji. Vodja poslanske SDS Jelka Godec meni, da koalicija "posiljuje proceduro DZ", da sprejme vse tri odloke in razpiše referendume na dan evropskih volitev. V tem primeru morajo biti namreč referendumi razpisani do 8. maja. "Seveda lahko vprašamo ljudi, nobenega problema, so pomembne teme za našo državo, vendar ne spadajo v ta evropski okvir," je dejala. Ob tem je spomnila, da so v SDS vladi predlagali referendumski dan, vlada pa je v mnenju zapisala, da tega ne podpira, saj se ob več referendumih na isti dan izgubi fokus.

Tudi za NSi je izvedba referendumov na dan evropskih volitev nesprejemljiva, saj pri referendumih ne gre za evropske teme. "V kolikor bodo ti referendumi vsiljeni na dan evropskih volitev, potem je jasno, da vladni koaliciji ni mar za samo vsebino, ampak da bo prav to vsebino zlorabila za potrebe mobilizacije za evropske volitve," je dejal Tonin. V NSi napovedujejo, da bodo uporabili vsa parlamentarna sredstva, da to preprečijo. Tudi krščanski demokrati se zavzemajo za en referendumski dan, v drugi polovici leta.

STA