V koalicijskih Gibanje Svoboda, SD in Levici so očitke, navedene v interpelaciji zoper notranjo ministrico Tatjano Bobnar, označili za prazne in brez utemeljitve. Poudarjajo, da se ministrica trudi odpraviti škodo, ki jo je za seboj pustila vlada Janeza Janše, v Svobodi pa so ob tem še prepričani, da je Bobnarjeva eden najmočnejših členov vlade.

V SDS so namreč danes v DZ vložili interpelacijo Bobnarjeve, med očitki pa med drugim navajajo zlorabo funkcije, zavajanje javnosti in opustitev dolžnostnih ravnanj. Zmotilo jih je odstranjevanje ograje na meji, ravnanje policije ob nedavni aferi o domnevnih spolnih zlorabah ter dopis glede podpor za predsedniške kandidature.

Očitke v interpelaciji bodo še preučili in se nanje ozdvali

Vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic ob vloženi interpelaciji ocenjuje, da stranka SDS nadaljuje “politizacijo in ideološko zavajanje”. Kot je poudaril, danes vlada in policija delata drugače kot v času zadnje Janševe vlade. “Pri dobrem delu policije je na prvem mestu spoštovanje zakona in upoštevanje stroke,” je izpostavil in ocenil, da vlada dela dobro, notranja ministrica Bobnar pa da je eden izmed najmočnejših členov vlade Roberta Goloba.

Ob očitkih glede odstranjevanja ograje na meji in ilegalnih migracijah pa je dejal, da so “migranti problem samo takrat, ko je SDS v opoziciji”. Kot je dodal, se z odstranitvijo ograje na meji varnostna situacija v državi ni prav nič spremenila, ograje pa da ne rešujejo ničesar.

V poslanski skupini bodo sicer očitke v interpelaciji še preučili in se nanje tudi odzvali. Po njegovi napovedi bodo odgovorili odločno, z vladnimi ukrepi pa se še naprej trudili, da s pomočjo gospodarstvu in ljudem “državo pripeljemo čim manj stresno čez zimo”.

To pravijo v SD in Levici

Tudi v SD so poudarili, da verjamejo v dobro delo koalicijskih partnerjev. “Kljub temu, da aktualna vlada ni imela 100 dni miru, ampak se je uspešno lotila reševanja številnih izzivov, so v SDS vložili interpelacijo zoper ministrico za notranje zadeve, ki se trudi odpraviti škodo, ki jo je za seboj pustila prejšnja vlada,” so zapisali v odzivu za STA.

Kot so še dodali, bo ministrica svoje delo tudi predstavila v DZ, a ne dvomijo v njeno zakonito ravnanje pri vseh točkah, ki jih predlagatelji interpelacije navajajo.

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec pa je v današnji izjavi ocenil, da gre očitno zgolj za to, da se interpelacijo vloži, ne da bi iskali utemeljene razloge, zakaj bi bilo delo ministrice v nasprotju z zakonodajo.

Očitki, ki se nanašajo na migracije, nepravilnosti v policiji in sodstvu pa so po njegovem mnenju teme, ki jih v SDS “obračajo že desetletja” ne glede na to, kdo je na oblasti in kaj počne kateri izmed ministrov.

Kot je ob tem še poudaril, je prav rezilna žica na meji prinesla tisto, čemur so v Levici nasprotovali že ob njeni postavitvi, in sicer razdeljeno prebivalstvo ob Kolpi. “Odstranitev žice je v bistvu nek civilizacijski dosežek, ne pa nekaj, kar bi očitali neki vladi,” je še sklenil.

STA