Portal N1 poroča, da so se predstavniki kmečkih organizacij po intenzivnih sestankih ta konec tedna odločili, da za zdaj prekličejo protest, ki so ga napovedali za torek v Ljubljani. Kmetijska ministrica jim je namreč v petek predstavila nekaj predlogov in obljub, ki so kmete prepričale, da vladi dajo še eno priložnost.

Kmetje bodo v naslednjem mesecu dni spremljali, ali bo vlada uresničila svoje obljube. Če v tem roku ne bo vidnih rezultatov, bodo kmečki protesti spet aktualni.

Kot je za N1 povedal predstavnik Združenja hribovskih in gorskih kmetij Janez Beja, so se “na svetu kmetijsko gozdarske zbornice dogovorili, da protesta v torek ne bo”. Zdaj je na vladi, pravi Beja. “Če ne bo uresničila petkovih obljub, bo protest slej kot prej”.

O obljubah 

Vlada se je po protestih kmetov v Savinjski dolini zavezala k boljši vključitvi kmetov v postopke postavljanja suhih zadrževalnikov. Ob tem so kmetom obljubili, da bo država poskrbela za odstranjevanje naplavljenega materiala po poplavah ali pa jim povrnila stroške sanacije.

Kmetje so se z vlado pogovarjali tudi o izvzetju OMD-plačil iz obdavčitve. Vlada je kmetom obljubila, da bo odprla zakon o dohodnini za morebitne spremembe. Na sestanku je bila govora tudi o odstrelu zveri, nejasno pa ostaja vprašanje plačila pristojbin za gozdne ceste.