Nadzorni svet SDH naj bi prihodnji teden imenoval novega predsednika uprave, ki bo 1. septembra na tem položaju nasledil Janeza Žlaka. Ta je konec junija z nadzorniki sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata.

Novega prvega moža skladno z zakonom o SDH iščejo s pomočjo kadrovske agencije, kot najresnejši kandidat pa se omenja Žiga Debeljak.

Žlak, ki položaj predsednika uprave zapušča po slabem letu, bo Slovenski državni holding (SDH) vodil do konca meseca, s čimer je, kot so konec junija sporočili po seji nadzornega sveta družbe, zagotovljeno nemoteno poslovanje in sprejemanje odločitev.

Nadzorni svet, ki mu zakon o SDH pri iskanju kandidatov za upravo nalaga ali izvedbo mednarodnega javnega razpisa ali iskanje pred kadrovske agencije, novega predsednika uprave išče prek kadrovske agencije Profil.

Ta je po pisanju časnika Delo pripravila nabor devetih potencialnih kandidatov, ki so izrazili interes za vodenje SDH, o kandidatu, ki ga bo po razgovorih predlagala nominacijska komisija, pa bo nadzorni svet odločal predvidoma v torek.

Najresnejši kandidat naj bi bil Žiga Debeljak

Kot najresnejši kandidat za vodenje SDH se sicer omenja Žiga Debeljak, ki kot neizvršni direktor od letošnjega junija vodi upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), od nedavnega pa sedi tudi v nadzornem svetu Gen energije. Debeljak naj bi sodil v krog Gibanja Svoboda, za katerega je sodeloval tudi na pogajanjih za koalicijsko pogodbo.

Delo je pred dnevi pisalo, da naj bi Debeljak tudi po imenovanju na čelo SDH ostal v upravnem odboru DUTB, saj da gre za neizvršno funkcijo. To naj bi bilo povezano tudi s tem, da bodo DUTB zaradi izteka življenjske dobe najpozneje do konca leta pripojili k SDH, zato naj bi bilo smiselno, da ima nad tem pregled ena oseba.

Okvirni načrt za združitev SDH in DUTB naj bi bil že pripravljen

Priprave za pripojitev DUTB k SDH sicer že potekajo. Kot je pred dnevi pisal časnik Dnevnik, naj bi bil okvirni načrt za to že določen, a ga mora potrditi še vlada, katere naloga je pripraviti podzakonski akt o pravnem nasledstvu DUTB. Kakšna bo dinamika načrtovane pripojitve, še ni znano, saj še ni izdelana časovnica. Po neuradnih informacijah Dnevnika naj bi bila pripravljena do konca avgusta.

Pripojitev DUTB k SDH bo ena ključnih letošnjih nalog vodstva SDH pod taktirko novega predsednika uprave. V upravi SDH sicer sedita še Janez Tomšič in Peter Drobež.

Kmalu pa se obetajo tudi kadrovske spremembe v nadzornem svetu SDH, ki ga vodi Karmen Dietner. Nadzorni svet od zakonsko predvidenih petih trenutno šteje le tri člane (poleg Dietnerjeve sta v njem še Janez Vipotnik in Ivan Simič), potem ko sta bila konec junija odpoklicana Božo Emeršič in Leon Cizelj. Na julijski razpis finančnega ministrstva za nova nadzornika je prispelo 32 prijav, sledil bo kadrovski postopek, finančni minister pa bo nato predlagal imeni, ki ju po potrditvi na vladi imenuje DZ.

Do ponedeljka je medtem v javni obravnavi osnutek predloga novele zakona o SDH, katerega namen je izboljšati upravljanje državnih naložb in odpraviti določene stranpoti in slabosti, predvsem pri kadrovanju.

Do konca leta pa naj bi bil pripravljen nov odlok o strategiji upravljanja s kapitalskimi naložbami države. Veljavna strategija je bila namreč pripravljena leta 2015 in je predvidela cilje do 2020. Spreminjanja dokumenta, ki določa temeljne usmeritve upravljanja naložb in kapitalske naložbe uvršča med portfeljske, pomembne in strateške, se v tem obdobju ni lotila nobena vlada.

STA