Po današnji seji vlade kljub pričakovanjem še niso sporočali o t. i. semaforju oziroma načrtu sprejemanja ukrepov po fazah. Predlog je svetovalna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar oblikovala v ponedeljek, na vladni ravni pa so ga te dni še usklajevali.

Po napovedih je bilo sicer pričakovati, da bi ga vlada lahko sprejela danes. Prehod v določene faze naj bi bil odvisen od števila hospitalizacij covidnih bolnikov. Kasneje so na ministrstvu za zdravje za STA potrdili, da bo vlada nov semafor ukrepov predvidoma sprejela v prihodnjem tednu, saj pravna usklajevanja odlokov, povezanih s semaforjem, še potekajo.

Ponekod le PC pogoj

Po informacijah oddaje Svet predlog šestfaznega semaforja ne vključuje omejitve gibanja na regije ali občine, ne policijske ure, pa tudi zapiranja šol ne.

Bi pa v drugi fazi morali otroci, starejši od 12 let, za vse izvenšolske športne aktivnosti izpolnjevati PCT pogoj. V tretji fazi, torej fazi, ki jo bomo dosegli kmalu, bi zaščitne maske v šolah postale obvezne za vse učence, tudi za najmlajše, torej prvošolčke denimo.

Hkrati pa bi strokovna skupina v tretji fazi povečala pogostost testiranja za tiste, ki se morajo že zdaj testirati enkrat tedensko, na primer gostinci in taksisti. Najprej bi to počeli dvakrat tedensko, nato trikrat.

V četrti fazi bi PCT pogoj postal obvezen za goste lokalov in restavracij tudi na terasah, prav tako bi ga morale izpolnjevati stranke servisnih dejavnosti – recimo frizerskih in kozmetičnih salonov.

V zadnjih fazah semaforja pa bi bil PCT pogoj obvezen ne le za zaposlene v šolstvu, temveč tudi za vse učence. Torej od prvega razreda naprej.  

To je le nekaj podrobnosti, ki jih predlaga strokovna skupina, a odločitev, ki naj bi bila znana jutri, je v rokah vlade. Ta naj bi sicer ukrepe pretresala šele v naslednjem tednu.