Četrti val epidemije naj bi se po besedah direktorja NIJZ Kreka že začel, zato se nam v prihodnje obetajo novi ukrepi.

Na današnji vladni tiskovni konferenci je direktor NIJZ Milan Krek dejal, da na četrti val ni treba več čakati, saj se je že začel in obenem pozval vse, ki odhajajo na dopust v tujino, naj se vrnejo do 15. avgusta. Pa tudi, da naj ne hodijo takoj po vrnitvi z dopustov k starejšim sorodnikom in se vsaj nekaj časa zadržujejo v izolaciji. Krek je opozoril, da so vse doslej znane različice virusa že osvojile skoraj ves svet, čeprav je trenutno največ skrbi zaradi različice delta in njegove podrazličice delta plus.

V prihodnje hitri testi plačljivi, a ne več kot 12 evrov

Minister za zdravje Janez Poklukar je dejal, da je Slovenija za testiranja zapravila že več kot 120 milijonov evrov. Od 23. avgusta bodo HAG-testi plačljivi, razen za izjeme, a ne bodo smeli biti dražji od 12 evrov. Vlada je že včeraj napovedala, da bodo hitri antigenski testi na novi koronavirus od 23. avgusta brezplačni le še za določene skupine, za večino ljudi pa ne več.

Iz proračuna se bodo zagotavljala sredstva za hitre teste za osebe, ki se iz medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar izkažejo z zdravniškim potrdilom, ter za tiste, ki niso prebolele bolezni covid-19 oziroma niso polno cepljeni, lahko pa povzročijo širjenje covid-19 s svojim delom.

Upravičenci do brezplačnih hitrih testov so: uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialno varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domovih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke.

Glede morebitnega obveznega cepljenja je dejal, da verjame v solidarnost vseh prebivalcev Slovenije, zato bo voljo vsakega od njih spoštoval.

Šolarji se bodo še naprej samotestirali.

Poklukar je glede samotestiranja v šolah dejal, da ga bodo nadaljevali, in sicer tako, da testirana oseba sama opravi odvzem brisa in odčita rezultat. Način izvajanja samotestiranja bodo določili skupaj z ministrstvom za šolstvo.

PCT bodo odslej preverjali z aplikacijo

Poklukar je tudi napovedal, da bodo že ta ali prihodnji teden vsi organizatorji javnih prireditev lahko dostopali do aplikacije za Android, s katero bodo lahko anonimno spremljali upoštevanje PCT-pogoja pri svojih obiskovalcih.

“Vemo, da je papirnato digitalno covidno potrdilo oksimoron. Z aplikacijo zVEM si bo moč na telefon brezplačno naložiti digitalno potrdilo. Tako boste kjerkoli na svetu imeli možnost dostopati do svoje digitalne zdravstvene kartoteke,” je o aplikaciji dejal minister.