Na Kliniki za pediatrijo UKC Maribor so v letu 2024 do sedaj zdravili 4 otroke z oslovskim kašljem. Lani smo v celem letu prav tako zdravili 4 bolnike z oslovskim kašljem, nam je potrdil izr. prof. dr. Vojko Berce, namestnik predstojnika Klinike za pediatrijo. 

Izr.prof.dr. Faris Mujezinovič, predstojnik odddelka za perinatologijo v UKC Maribor, pa je dodal, da je cepljenje proti oslovskemu kašlju za nosečnice priporočljivo, saj ščiti tako mater kot novorojenčka pred tem resnim bakterijskim obolenjem. "Imunizacija med nosečnostjo omogoča prenos protiteles preko posteljice na plod, kar zagotavlja pasivno zaščito dojenčka v prvih mesecih življenja, ko je najbolj ranljiv. Priporoča se cepljenje v zadnjem trimesečju nosečnosti, da se optimizira prenos protiteles.  To cepljenje je varno in učinkovito ter je ključni del preventivnih ukrepov za zaščito zdravja mater in novorojenčkov," je še navedel. 

Oslovski kašelj je bolezen dihal, ki jo povzroča bakterija Bordetella pertussis, ki se nahaja v ustih, nosu in žrelu. Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, lahko imajo epizode kašlja, ki trajajo 4−8 tednov. Bolezen najbolj ogroža dojenčke in majhne otroke.

V Sloveniji smo pričeli s cepljenjem proti oslovskemu kašlju leta 1959. Na ta način smo močno zmanjšali obolevanje za to boleznijo, vendar se v zadnjih letih ponovno pojavljajo epidemije oslovskega kašlja med šolskimi otroki, ker imunost po cepljenju oziroma preboleli bolezni ni dolgotrajna, navaja na spletni strani NIJZ. 

Oslovski kašelj se prenaša s človeka na človeka s kužnimi kapljicami pri kašljanju, kihanju, tudi posredno prek okuženih predmetov.

Naprej kot prehlad

V začetku bolezni so simptomi podobni navadnemu prehladu – pojavi se izcedek iz nosu in oči, rahlo povišana telesna temperatura, občasno tudi blag kašelj.
Nato se prične kašelj postopoma stopnjevati in pojavijo se značilni napadi kašlja, katerim sledi nenaden globok vdih, ki ga spremlja značilen zvok, podoben riganju. Bolnik lahko pomodri, ker zaradi kašlja ne dobi dovolj kisika. Napadom, ki so najpogostejši ponoči, lahko sledita bruhanje in utrujenost.
Oslovski kašelj je še vedno pomemben vzrok smrti pri dojenčkih, mlajših od 6 mesecev. Najpogostejša od zapletov je bakterijska pljučnica, ki ima tudi najvišjo smrtnost. Od ostalih zapletov so možni še vročinski krči, prenehanje dihanja, izguba apetita, vnetje srednjega ušesa, dehidracija in nevrološke posledice (možganske krvavitve) zaradi zmanjšanega dotoka kisika v možgane.

Zdravljenje in preprečevanje 

Oslovski kašelj zdravimo z antibiotikom, ki zmanjša intenzivnost bolezni, hkrati pa zmanjša možnost prenosa bakterije na druge. Pri zdravljenju je pomembno tudi zadostno uživanje tekočine za preprečitev dehidracije. Najučinkovitejši način preprečevanja oslovskega kašlja je vzdrževanje visokega deleža cepljenih v skupnosti. Cepljenje proti oslovskemu kašlju je v Sloveniji vključeno v obvezni program cepljenja