Ocena pripravljenosti Slovenske vojske (SV) je enaka kot lani, večina kazalnikov se ni bistveno spremenila, je po seznanitvi predsednice republike z oceno dejal načelnik generalštaba SV Robert Glavaš. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je prepričana, da je SV sposobna braniti suverenost in ozemeljsko celovitost države.

Izboljšave na posameznih področjih

Pirc Musarjevi sta letno poročilo o pripravljenosti SV v letu 2023 v vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi predstavila minister za obrambo Marjan Šarec in načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš. Slednji je povzel, da ocena ostaja enaka kot lani, večina kazalnikov se ni bistveno spremenila, vendar so zaznali izboljšave na posameznih področjih.

Na usposabljanje in vaje pripadnikov SV so po njegovih besedah lani bistveno vplivale poplave ter nekatere druge vojaške naloge. "Izurjeni in usposobljeni smo za delovanje v najtežjih razmerah, zato smo v krizah vedno na razpolago. Kljub temu, da Slovenska vojska ni prva odgovorna za tovrstne aktivnosti, smo vedno priskočili na pomoč," je dodal načelnik generalštaba SV.

Na področju usposabljanj za oborožen boj so pospešili usposabljanje posameznika, kolektivno usposabljanje in urjenje ter vaje enot mirnodobne sestave, je naštel Glavaš. Veliko pozornosti so posvetili tudi pogodbeni rezervi, za katero so prenovili načrt usposabljanj in jo aktivno vključevali v vaje, operativne naloge in celo na mirovne operacije.

Ključna beseda modernizacija

SV je začela tudi proces priprav formacij vojne sestave SV, prenovo mobilizacijskih dokumentov in prilagoditev na zahteve novega strateškega koncepta zveze Nato. "Ne živimo več v času popolnega miru," je bil jasen Glavaš. "Vsi napori, ki jih vlagamo danes in jutri v SV, vodijo k zastavljenemu cilju. To je popolnjena, opremljena in izurjena SV," je še navedel načelnik generalštaba SV.

Šarec meni, da je ključna beseda zadnjih dveh let modernizacija. "Modernizacija opreme, modernizacija pristopa za iskanje novih kadrov, predvsem pa tudi modernizacija razmišljanja. To so te tri komponente, ki nas peljejo naprej," je dejal.

Ukrepi se poznajo na kadrovski sliki vojske

Močno so se povečale številke, ki jih obrambno ministrstvo namenja investicijam, je spomnil Šarec. Tako so zanje leta 2016 namenjali le tri milijone evrov, zdaj pa je ta znesek 250 milijonov evrov. "Čeprav se marsikomu zdi to velik znesek, pa je zagotovo manjši od tega, ki bi ga želeli nameniti, da bomo do leta 2030 prišli do dveh odstotkov BDP," je povedal obrambni minister.

Po njegovi oceni se ukrepi že poznajo na kadrovski sliki vojske, saj je lani prvič po letu 2010 s 325 novimi zaposlitvami vojska presegla številko 300. Tudi število udeležencev na taborih za mlade se je izjemno povečalo, ko so sprostili omejitev udeležbe. "Zdaj je številka neomejena in tako smo lani imeli 700 mladih na taborih," je dejal. Negativnih kadrovskih trendov ni mogoče obrniti letu ali dveh, temveč le s sistematičnim delom, je Šarec sklenil svoje misli.

Beseda je na seznanitvi tekla tudi o obveznem naborništvu, vendar so se strinjali, da se o tem še ni potrebno pogovarjati. "Pogovarjamo se o tem, kako bolj spromovirati vojaški poklic, kako več fantov in deklet prepričati, da pridejo vsaj na trimesečno izobraževanje," je dejala Pirc Musar. Tudi Šarec ocenjuje, da mehki pristopi popolnjevanja vojske dajejo zelo dobre rezultate.

STA