Na družbenem omrežju Facebook je te dni zaokrožil zapis zdravnika, ki opozarja na veliko pomanjkanje kadra v zdravstvenem sektorju. Nedavno je namreč javnost razburila novica, da zdravstveni kader napoveduje stavko 11. januarja, še vedno pa ni znano, v kolikšni meri bo stavka vplivala na zagotavljanje medicinske pomoči in na vnaprej naročene paciente. Avtor zapisa izpostavlja, da je zdravstveni sektor v zadnjem času deležen predvsem sovražnega govora, pri tem pa ima veliko opraviti tudi politika in mediji.

Zapis objavljamo v celoti.

Zdravniki in osebje v ambulantah smo na strani bolnikov; razumemo stisko in vsi v sistemu, ki vztrajamo, dajemo več kot 100% od sebe. Žal nas je premalo. Delati se, ob takem manku kadra ni posledic, je neresno.
Družinski zdravniki smo navajeni trdega dela in praviloma delovni dam dokončamo, ko rešimo vse paciente iz čakalnice, in pospravimo kupe kartotek s svoje mize, vsa naročila po telefonskih klicih, e-pošti in drugih aplikacijah.
Nikoli ni zgolj obilica dela tista, ki te prisili k odpovedi, ampak po navadi vedno še občutek nespoštovanja in ne-cenjenja našega dela. Prav slednje pa je v zadnjem času preseglo vse razumne meje. Ljudje iz okolij in sistemov, kjer se jim ne priznava vrednost in kjer trud in angažma ni opažen, bežijo. To ve vsak dober menedžer. Zato tudi politiki in mediji nosijo velik del odgovornosti za to, da smo, kjer smo.
Odločevalci, v prvi vrsti politika, so s svojimi izjavami in sporočili zastrupili ozračje do te mere, da smo vsakodnevno žrtve sovražnega govora (samo prebirajte komentarje pod novicami o zdravstvu) – s tem pa prizadeti v svoji človeškosti. Dehumanizacija zdravnikov, ki jo politika zlorablja za preusmeritev upravičenega gneva pacientov s sebe na zdravnike, pa je dvorezen meč. Kratkoročno navidezno osvobodi politike odgovornosti za razmere v zdravstvu, dolgoročno pa vodi k zapuščanju sistema, k odhodom iz zdravstvenih domov, iz zdravstva. Temu smo priča sedaj.
Uspeli so narediti razdor med pacienti in zdravniki, ker se tako lažje ribari v kalnem. Trenutno smo državni sovražnik številka 1 zdravniki. Čista manipulacija politike.
Zato še enkrat več pozivam politične stranke, naj prenehajo s hujskanjem in zlorabo človeških stisk za nabiranje političnih točk. Naj prenehajo delati vse, da do sprememb na bolje ne bi prišlo, ker spremembe se dogajajo same od sebe in to na slabše. V zadnjih letih se dogaja namreč prav to.
Odgovorni in tisti, ki imajo dejansko koristi v ne transparentnem zdravstvenem sistemu, so naredili vse, in še vedno to delajo, da do sprememb ne bi prišlo. Tisti, ki najglasneje vpijejo »Držite tatu!« (oz. »Glejte, privatizirajo!«) namerno zamenjujejo posledice za vzroke in izkoriščajo stisko bolnikov, vse za to, da se ja ne bi nič spremenilo na bolje.
Zdravniki smo se v zadnjih letih velikokrat izpostavili, da bi opozorili in dosegli pravočasne ukrepe, da bi rešili sistem pred procesi, ki smo jim sedaj priča.
Sedaj pozivamo paciente, da se združijo in svojo stisko naslovijo na pravo mesto in trkajo na prava vrata. Naj spoznajo, da se jih zlorablja za obračunavanje in naj se zavejo svoje moči, ki jo imajo skupaj z nami. Zdravniki smo delavci v zdravstvu, ne pa kreatorji in odločevalci v zdravstvenem sistemu. Zato – le protestirajmo, skupaj, na pravih mestih, proti pravim krivcem, za prave spremembe!
*Pa še obvestilo za nerazumne: vsak sovražni govor pod to objavo bo brisan.