V Hoferju so sicer v sporočilu za javnost zapisali, da so v primerjavi cen navedene “številne nepravilnosti”, ki so jih že posredovali izvajalcu. Med njimi so sporočili navzdol popravljene cene testenin, masla in jabolk ter izpostavili, da košarica pri njih v resnici stane 46,08 evra, torej najmanj med vsemi trgovci, ki so predmet primerjave v Sloveniji.

“Če izhajamo iz dejstva, ki ga navaja izvajalec, da se popis izvaja iz kupčevih oči, bi ta v primeru, da je zaloga na primer najugodnejših polžkov v posamezni trgovini slučajno pošla, zagotovo izbral cenovno primerljiv izdelek, na primer svedre, ne pa izdelka blagovne znamke Barilla, ki je skoraj trikrat dražji,” so še zapisali.

Največji strošek predstavljalo meso

V popisu cen v treh sosednjih državah je bila medtem košarica obravnavanih izdelkov najcenejša v hrvaškem Lidlu, kjer je stala 32,44 evra. Sledili so hrvaški Interspar (37,93 evra), hrvaški Konzum (39,08 evra), italijanski Lidl (41,69 evra), avstrijski Lidl (42,91 evra), italijanski Eurospar (43,57 evra), avstrijski Eurospar (44,85 evra), italijanski Conad (47,89 evra) in avstrijska Billa (54,28 evra). Najcenejša je bila od najcenejše v Sloveniji cenejša za 14,94 evra.

Če bi potrošnik vsako živilo kupil pri trgovcu v posamezni državi, kjer je to najcenejše, pa bi za košarico vseeno najmanj denarja odštel v Sloveniji. Njena cena bi znašala 28,62 evra. Na Hrvaškem bi zanjo moral plačati 31,51 evra, v Italiji 34,63 evra in v Avstriji 37,99 evra.

V košarici 15 osnovnih živilskih skupin je največji strošek predstavljalo meso. Vse tri upoštevane vrste mesa so bile v Sloveniji v primerjavi s tistimi čez mejo najdražje. Jabolka so bila cenejša v Italiji in na Hrvaškem, krompir in sončnično olje je bilo cenejše na Hrvaškem, testenine, sir in sladkor pa v Italiji. V Sloveniji so bili cenejši kot pri sosedih jajca, jogurt, kruh, mleko in moka.

V Sloveniji je imel v septembrskem popisu najboljši obseg ponudbe Spar. Ta je imel 81 izdelkov v 15 kategorijah izbranih živil. Sledili so Mercator z 69 izdelki, Tuš s 53, Lidl in Hofer s po 27 izdelki ter Eurospin z 22 izdelki, še kažejo rezultati prvega popisa cen na spletni strani Naša super hrana.

Popis se bo za boj proti prehranski draginji izvajal do marca prihodnje leto. Analize cen med različnimi ponudniki bodo opravili na vsakih 14 dni, analize popisov v tujini pa trikrat v teku projekta. V Italiji, Avstriji in na Hrvaškem se ta izvaja v trgovskih podjetjih, ki so od meje s Slovenijo oddaljena do 50 kilometrov.