Hčerka Mance Košir, Tina Košir, je delila ganljive podrobnosti o zadnjih željah in mislih svoje matere, ki je odšla na svoje poslednje popotovanje. Sporočila je, da bo mamin pogreb v sredo, 8. maja, ob 16. uri na Žalah. Na dan pogreba bo žara od 7. uri zjutraj v vežici Sv. Jožefa, kjer bo možno tudi pustiti sporočilo v žalni knjigi. "Za to priložnost bomo žalno knjigo raje preimenovali v knjigo navdiha in hvaležnosti,"  je zapisala.

Bela kot simbol čistosti, nežnosti in prehoda v novo stanje bivanja

Kot je zapisala njena hčerka Tina, je Manca želela, da bi bili prisotni oblečeni v belo, kot simbol čistosti, nežnosti in prehoda v novo stanje bivanja. Njena želja je bila, da se spomnimo na njen prehod kot na belino, ki je polna mehkih, milih tišin. "Moja smrt ni črna, je bela, nam je poročala v zadnjih dneh, ko so njene zaprte oči že zrle navznoter v mehko, mile tišine polno belino," je ob tem zapisala njena hčerka.

"Pa da bi prišli metulji, je zahrepenela. Če boste imeli na sebi simbol metulja v kakršnikoli obliki, bo zelo lepo. A največ velja Metulj odprtega srca: da bi naša odprta srca utripala v radostni harmoniji povezanosti, to si najbolj želimo. Vse ostalo je drugotnega pomena," še je delila na Facebooku.

"Namesto rož prosimo za donacijo v namen, ki je Manci toliko pomenil: za detabuizacijo umiranja in smrti ter za čim kvalitetnejšo in čim dostopnejšo paliativno oskrbo," je še izrazila željo svoje mame, ki je svoje zadnje dni preživela v Hiši Ljubhospica, kjer so ji nudili paliativno oskrbo. Namesto rož zato predlagajo donacijo za detabuizacijo umiranja in smrti ter za čim kvalitetnejšo in čim dostopnejšo paliativno oskrbo. Manca Košir je v svojem življenju delovala za razblinjanje tabujev in spodbujanje odprte in iskrene komunikacije o temah, ki nas pogosto begajo in presegajo našo vsakdanjo udobnost.