Nekdanji predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Peter Gregorčič je ustavnega sodnika Roka Čeferina prijavil na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Meni, da je Čeferin kršil določbe o nasprotju interesov s sodelovanjem pri oceni ustavnosti novele zakona o RTVS, ki jo je decembra na sodišče vložil DS.

Čeferin naj bi kršil določila zakona

Rok Čeferin je bil januarja lani izločen iz obravnave in odločanja o zadevi, v okviru katere je ustavno sodišče presojalo ustavnost novele zakona o RTVS. Uprava RTVS je pobudo za oceno ustavnosti, ki jo je konec leta 2022 vložil nekdanji predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič, novembra umaknila, sodišče pa o njej ni odločilo. DS je nato decembra vložil zahtevo za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS, saj meni, da novela krši več členov ustave zaradi postopka sprejemanja in vsebine. Kot je Gregorčič zapisal v utemeljitvi prijave KPK, je DS takrat ustavnemu sodišču predlagal, naj njihovo zahtevo za presojo ustavnosti združi z zadevo, v kateri je ustavno sodišče Čeferina že izločilo.

Gregorčič je v utemeljitvi prijave na KPK zapisal, da je Čeferin kršil določila zakona o integriteti in preprečevanju korupcije o izogibanju nasprotju interesov s tem, ko je v zadevi, ki jo je predlagal DS, postal sodnik poročevalec, torej sodnik, ki usmerja in vodi zadevo. "Čeferin torej kot sodnik poročevalec odloča o združitvi zahteve državnega sveta z zadevo, v kateri zaradi nasprotja interesa sploh ne sme soditi," je zatrdil Gregorčič v utemeljitvi prijave. "Gre torej za nedvomen obstoj okoliščin nasprotja interesov," je še poudaril. V sporočilu za javnost je Gregorčič skupaj z avtorjem pobude za presojo ustavnosti novele zakona o RTVS Matejem Avbljem zapisal, da na svetovni dan svobode medijev z obžalovanjem ugotavlja, da slovensko ustavno sodišče "ni več sposobno zavarovati svobode izražanja, ki je prvi temelj svobode medijev". Menita, da sodišče ne more uresničiti ustavne vloge v razumnem času skladno z načelom učinkovitega sodnega varstva.

Čeferin pojasnjuje, da je predlagal svojo izločitev

Poleg tega sodniki sodišča po njunem mnenju ne premorejo dovolj integritete, da bi zavarovali njegovo neodvisnost in nepristranskost. Ustavni sodnik Rok Čeferin je za STA pojasnil, da je pred nekaj tedni predlagal svojo izločitev pri zahtevi za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS, ki jo je decembra na sodišče vložil DS. O njej bodo odločili sodniki, ko bo zadeva uvrščena na sejo, je dodal. Tudi pri pobudi za presojo ustavnosti novele zakona o RTVS, ki jo je vložil Gregorčič, je predlagal svojo izločitev, večina sodnikov pa je potem ta predlog sprejela. "Sodniki se ne moremo sami izločiti, lahko samo predlagamo svojo izločitev. O tem potem odloči osem sodnikov," je še zapisal. STA je za odziv prosila tudi ustavno sodišče.

STA