Radenci so v soboto, 18. maja 2024, gostili že 42. in s tem najstrarejši maraton v Jugovzhodni Evropi maraton Treh src, v okviru katerega je potekalo tudi državno prvenstvo v teku na 21 km. Februarja letos je prav ta maraton prejel tudi Bloudkovo plaketo.

"V meni bijejo srca tri..."

Tekače je kot prvi nagovoril Roman Leljak, župan občine Radenci: "Vsem tekačem želim, da pridejo na cilj. To je najbolj pomembno, vse drugo je veselje in sreča. Ta praznik je tradicionalni, letos že 42., kar potrdi, da si tega maratona res želimo in ga vsako leto izboljšamo." Karl Lautner, župan sosednje avstrijske občine, Bad Radkersburga, kjer so se raztezale tudi nekatere trase, je dodal: "Maraton ima tudi za nas velik pomen in vse smo naredili, da se je ta lahko tudi dogodil."

Letos je bilo pet tekmovalnih disciplin:

  1. Maraton Radenska Classic, ki se je začel ob 9. uri zjutraj in potekal vse preko avstrijske meje v občinah Radenci in Bad Radkersburgu. Maraton je bil dolžine 42.195 m in v njem je teklo 156 moških in 37 žensk. Prvo mesto med moškimi je dosegel Nidiwa Chepkurui Sakong iz Kenije, ki je tekel približno 2 uri in 20 minut. Med ženskami pa je zmago pridobila Sheila Chebet tudi iz Kenije, ki je tekla približno 2 uri in 38 minut.
  2. Polmaraton Radenska Medium, ki se je prav tako začel ob 9. uri zjutraj in se raztezal iz Radencev v občino Bad Radkersburg. Ta trasa je bila dolžine 21.098 m in na njej je teklo 551 moških in 239 žensk. Prva med moškimi sta na cilj pritekla Hillary Kiptum in Maiyo Kimaiyo iz Kenije, ki sta prispela v eni uri in pet minut. Med ženskami pa je bila prva Valentine Jebet, tudi iz Kenije, ki je pritekla na cilj v eni uri in 16 minut.
  3. Tek Radenska Naturelle, dolžine 10.000 m, pa se je začel ob 9:10. Na tej trasi je teklo 482 moških in 327 žensk. Med moškimi je prvi na cilj pritekel Vito Kunstek iz Slovenske Bistrice in to v nekaj več kot pol ure. "Ni bilo preveč napeto, vsaj iz moje strani ne," se je veselil svoje zmage. Med ženskami pa je cilj prva prestopila celjanka Nika Fajfar v kar 35 minutah. "Proga mi je bila zelo všeč, ker ni bilo preveč hribovito. In temperatura je bila tudi vredu za tek," je komentirala.
  4. Oazin tek se je začel vzporedno s Tekom Radenska Naturelle, a je bil polovične dolžine, torej 5.000 m. V njem je teklo 344 moških in kar 416 žensk. Prvi je na cilj prispel Tomaž Rep iz Ormoža v kar 15 minutah in prva med ženskami je bila Breda Škedelj iz Atletskega društva Kronos.
  5. Medtem je potekala tudi Nordijska hoja, dolžine 10.000 m, ki se je začela ob 9:15. Na njo se je spustiko 49 pohodnikov, med katerimi je prvi med moškimi prispel na cilj Karl Petelinšek in med ženskami italijanka Silvia Cettina iz Trsta.

Poskrbljeno tudi za najmlajše in ljubljenčke

"Glede na to, da je ta prireditev stara že 42 let pa tudi to, da smo letos dobili Bloudkovo nagrado, je to en velik pokazatelj, kaj ta dogodek pomeni za našo lokalno skupnost in pa tudi celotno Slovenijo. Najprej so startali pohodniki in za tem še tekači. Torej, ko vidiš to se ti naježi koža po celem telesu," je za naš spletni medij Maribor24 povedal vodja dogodka Marko Pintarič.

Tudi za najmlajše je bil organiziran Veveričkin in srčkov tek, ki sta potekala v prireditvenem prostoru Maratona treh src, po glavni ulici v Radencih in prenovljenem Radenskem parku. Različne dolžine tekov so bile prilagojene starostnim kategorijam otrok in to dolžin od 300 do 1000 metrov. Medtem je potekal tudi Pohod treh src, ki se je začel kot prvi dogodek že ob 8. uri zjutraj.

Vse izjave, tudi komentarje navdihujočega Tima Marovta in nekdanjega predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja, si lahko ogledate na Facebook strani Maratona treh src.

"Maraton treh src je eden najbolj srčnih, družinskih maratonov in prav je, da vanj vključimo vse družinske člane - tudi štirinožne," je zapisano na spletni strani dogodka. Tako je bil ob 16:15 organiziran tudi Tek s kužki. Gre za prvi tek s psi v okviru slovenske tekaške prireditve, namenjen promociji rekreacije in odgovornega ravnanja s psi. Zanje je bila organizirana kilometer dolga trasa, kjer so se tekači lahko rekreirali in družili s svojimi pasjimi prijatelji.