Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje je zaradi neurja z obilnimi padavinami, ki je v večernih urah zajelo južni del Primorske, je bilo zabeleženih 43 dogodkov na območjih Regijskih centrov Koper, Slovenj Gradec in Postojna.

Poplave in plazovi

Na območju Regijskega centra Koper je meteorna voda poplavljala bivalne, poslovne, kletne in garažne prostore objektov ter zalivala podhode. Zaradi razmočenega terena so se sprožili tudi trije zemeljski plazovi. Naraščanje hudourniških vodotokov pa je ogrožalo objekte in poplavljalo cestišča, tako je v naselju Bošamarin, občina Koper, narasli vodotok zrušil most. V naselju Krkavče pa je meteorna voda zrušila ob stanovanjskem objektu oporni zid.

Posredovali so gasilci iz trinajst gasilskih enot

Zaradi neurja so posredovali gasilci iz trinajst gasilskih enot, ki so prečrpavali meteorno vodo, s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, čistili prepuste in s folijo prekrili plazišča. Na območju Regijskega centra Postojna je veter podrl več dreves, v Slovenj Gradcu pa je zaradi deževja meteorna voda zalila skozi jašek prostore stanovanjskega objekta.

Slabo vreme se je nadaljevalo tudi danes

Danes so zaradi deževja z močnimi nalivi, vetrom in udari strel na upravi za zaščito in reševanje zabeležili 60 dogodkov po različnih delih države. Pripadniki 40 gasilskih enot in drugih služb so prečrpavali vodo, odstranjevali podrta drevesa, s protipoplavnimi vrečami zaščitili objekte in jih prekrivali, odstranjevali nanose gramoza, kamenja in zemlje. Današnje vreme je nevšečnosti povzročalo na območjih regijskih centrov za obveščanje Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Slovenj Gradec in Trbovlje, so sporočili iz uprave.

Kot so zapisali, so meteorne vode zalivale stanovanjske in druge objekte, zaradi razmočenega terena pa so se podirala drevesa. Sprožilo se je več zemeljskih plazov, nanos zemlje in kamenja je oviral promet, zaradi zastajanja padavinske vode pa je poplavljalo ceste in poti. V občini Kranj se je drevo podrlo na avtobus, v občini Divača pa so podrta drevesa padla na osebno vozilo. Veter je odkril streho skladišča v Kopru. Udar strele je zanetil dva požara na stanovanjskih objektih, in sicer enega v občini Vrhnika, drugega pa v občini Velike Lašče, so sporočili iz uprave. Kot so navedli, je močno jutranje deževje tudi v Piranu povzročilo kar nekaj težav. Na Tartinijevem trgu je meteorna voda zalivala lokale, poln vode je bil tudi trg, poroča STA. Sprožilo se je nekaj zemljine na Oljčni poti in v bližini garažne hiše ter tudi na sprehajalni poti Piran-Fiesa. Na Agenciji RS za okolje pa so na družbenem omrežju Facebook zapisali, da danes ni bil ravno dan za kopanje v morju. Morje na slovenski obali se je namreč pobarvalo rjave barve, saj so hudourniki in meteorne vode v morje prinesli blato. Največ dežja je padlo na območju Pirana in Portoroža, so še zapisali.