Prvošolce Osnovne šole Sostro in njihove starše sta danes pozdravila ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in minister za infrastrukturo Bojan Kumer, učence OŠ Vič pa minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič.

Dijake obiskal predsednik države

Osnovno šolo Vič je na prvi šolski dan obiskal minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič. Prvošolcem je zaželel lep in uspešen začetek novega šolskega leta z željo, da se pouk začne in konča v šoli, da torej ne bo zapiranja šol, kot smo mu bili priča med epidemijo covida-19.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na prvi šolski dan obiskal dijakinje in dijake na Gimnaziji Antona Aškerca v Ljubljani. “Pred vami so štiri čudovita leta. Izkoristite jih zase in za skupnost,” je poudaril ob obisku.

“Izredno me veseli, da smo končno začeli novo šolsko leto. Danes sem ob obisku OŠ Vič dobil posebno energijo. Nenapovedano sem šel tudi malo v razred in se usedel v šolsko klop,” je pripovedoval za STA in dodal, da je pri tem dobil izredno pozitivne občutke.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar pa je ob obisku prvošolcev na OŠ Sostro poudarila varnost v prometu. “Otrokom z obiskom sporočamo, da imajo kot najranljivejši udeleženci v cestnem prometu pravico do prometne varnosti vse dni v letu, ne le na prvi šolski dan,” je dejala. Za varnost prvošolcev morajo poskrbeti odrasli, predvsem njihovi starši, saj si otroci pravila in predpise pogosto razlagajo po svoje, je v izjavi za medije opozorila ministrica.

Starši naj v teh dneh posebno pozornost posvetijo cestno-prometni vzgoji svojih otrok, s svojim odgovornim ravnanjem pa naj dajejo zgled ustreznega ravnanja v prometu. Med prevozom v šolo pa naj za varnost poskrbijo tako, da otroci sedijo v ustreznih sedežih in da so pripeti, je starše nagovorila Bobnarjeva.

Z njo se je strinjal tudi minister Kumer, ki je v izjavi za medije spomnil na rumeno rutico, ki je obvezna za prvo- in drugošolce, letos pa praznujemo 40 let od njene uvedbe. “Letos več kot 195.000 osnovnošolcev obiskuje šolo, od tega skoraj 20.800 prvi razred in njim je posvečena pozornost, da jih varno in zgledno vpeljemo v prve šolske dni in poskrbimo, da se počutijo varne na poti v šolo in iz šole domov,” je povedal.

STA