Včeraj, 17. septembra 2022, je pred Expanom v Murski Soboti potekala svečana otvoritev 24. FAI Svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni. Na prvenstvu se bo do 23. septembra pomerilo 105 tekmovalnih ekip iz 32 držav s petih celin. Gre za največji letošnji mednarodni športni dogodek v Sloveniji, poteka pa pod pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja.

Organizatorji dogodka so ROTO balon klub skupaj z mednarodno letalsko zvezo FAI, Mestno občino Murska Sobota ter partnerjema Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota.

Otvoritvena slovesnost se je začela spektakularno, kot se za dogodek svetovnega formata spodobi: slovensko zastavo je “prinesel” padalec Slovenske vojske, ob dvigu sta se zaslišali slovenska himna v izvedbi pevke Neishe in himna mednarodne letalske zveze (FAI). Predstavili so se piloti vseh tekmovalnih ekip, v zabavnem programu pa so obiskovalci lahko občudovali prelet letal Slovenske vojske in gašenje s helikopterjem.

Foto: Nina Lepoša

Foto: Nina Lepoša

Foto: Nina Lepoša

Foto: Nina Lepoša

Foto: Nina Lepoša

Ponosni, da gostijo najboljše pilote sveta

Direktor organizacije svetovnega prvenstva Matjaž Pavlinjek je poudaril, da gre za velik dan za Mursko Soboto, za Pomurje in Slovenijo ter za balonarski šport: “Ponosni smo, da lahko gostimo najboljše pilotke in pilote z vsega sveta. Organizacija tako kompleksnega mednarodnega športnega dogodka je neke vrste nagrada za dolgoletni trud in aktivno podporo temu športu v Sloveniji.”

Matjaž Pavlinjek (foto: Nina Lepoša)

Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek, sicer donedavni župan Mestne občine Murska Sobota, se je zahvalil vsem, ki so pomagali pri organizaciji tega enkratnega dogodka. Claude Weber, direktor prvenstva in predstavnik FAI, je pohvalil organizatorje, ki so se že leta 2019 izkazali z organizacijo svetovnega predprvenstva na isti lokaciji. Vsem tekmovalkam in tekmovalcem je zaželel lepe polete in čim boljše rezultate, obiskovalcem pa obljubil čudovite predstave v zraku, ki jih bodo lahko opazovali vse do petka.

Foto: Nina Lepoša

Ob balonih tudi aero show

Po slovesni prisegi se je pred odrom predstavilo 105 pilotov, vodij tekmovalnih ekip, med njimi tudi trije slovenski piloti: Jernej Bojanovič, Dejan Buzeti in Vito Rome. Program uradne otvoritve so obogatili plesalci v mednarodnih krogih večkrat nagrajene plesne skupine Zeko, ki so na koncu zaplesali ob zvokih “99 Luftballons” v izvedbi Neishe in Godbe Bakovci.

Popoldne so organizatorji kljub nestabilnemu vremenu uspeli izvesti nekaj atraktivnih točk iz Aero showa: simulacijo gašenja s helikopterjem in prelet pilatusov Slovenske vojske.

Foto: Nina Lepoša

Ob 18. uri je proti Soboškemu jezeru vzletelo približno 20 balonov, ki so v sklopu naloge »Key Grab« poskušali pobrati ključ, ki se je nahajal sredi jezera. Žal se nobenemu od njih ni uspelo dovolj približati, tako da je nagrada, električni čoln ROTO, ostala doma. Bogat program se je nadaljeval tudi danes.

Še zanimivost: Filatelistično društvo Maribor je pripravilo razstavo poštnih znamk z motivom toplozračnih balonov, ki bo na ogled do konca prvenstva v paviljonu Expano.

Foto: Nina Lepoša