Do januarja prihodnje leto bi naj več kot 300 tisoč ljudi menjalo staro papirnato vozniško dovoljenje. Toda po neuradnih informacijah N1 bo vlada rok za menjavo podaljšala za več kot 10 let.

Leto 2033 je zadnji rok, ki ga določa evropska direktiva

Po trenutni zakonodaji bi morali stara vozniška dovoljenja menjati do 19. januarja 2023. Tridelno papirnato vozniško dovoljenje so upravne enote izdajale do sredine leta 2009, njihova veljavnost pa je do imetnikovega 80. leta starosti.

Kot navaja N1 je sicer od 6. septembra v obtoku še več kot 308.000 tovrstnih dovoljenj. Menjava takšnega števila dokumentov bi seveda pomenila kaos na upravnih enotah, ker bi morala v le štirih mesecih vozniško dovoljenje menjati četrtina vseh voznikov. Letos prav tako poteče veljavnost skoraj pol milijona osebnih izkaznic, potnih listov in vozniških dovoljenj, zato so se na upravnih enotah močno podaljšale čakalne dobe.

Po neuradnih informacijah bi naj vlada zato že pripravljala zakonski predlog, ki bo papirnatim vozniškim dovoljenjem podaljšal rok uporabe še za deset let, torej do leta 2033. To je tudi zadnji rok, ki ga določa evropska direktiva in predvideva poenoteno vozniško dovoljenje po celotni Evropi. Vlada bo morda o novem predlogu odločala že ta teden, navaja N1.

Slovenija je sicer enkrat že zamaknila rok za ukinitev rožnatih vozniških dovoljenj, ta je bil že leta 2018. 

Novo, kartično vozniško dovoljenje je bolj obstojno, zanj pa je potrebno odšteti 19,55 evra. Toda medtem ko so rožnata vozniška dovoljenja veljala do 80. leta starosti imetnika, nove kartice veljajo po 10 let.