Kot je bilo predvideno, je že v prejšnjem tednu prihajalo do prometnih zastojev, predvsem na ljubljanski obvoznici in primorski avtocesti. Predvsem je bil kaotični minuli četrtek. Zastoji, ki so v četrtek nastali na primorski avtocesti, so po navedbah Darsa posledica praznika, ki je v Italiji padel na četrtek, potniki pa so praznik povezali s prihajajočim vikendom. Dodatno so zastoje povečali tudi prepoved tovornega prometa na avstrijskih avtocestah ter neugodne vremenske razmere in prometna konica.

Italijanski praznik in prepoved tranzitnega prometa tovornim vozilom

Darsova analiza četrtkovih zastojev na primorski avtocesti pojasnjuje, zakaj je bilo stanje precej drugačno od lanskega v enakem obdobju in posledično drugačno od napovedi v našem prometnem koledarju. Podatki kažejo na bistveno povečanje skupnega prometa, zaradi česar je prišlo do povezovanja praznika v podaljšan vikend.

Dodatno težavo je povzročila prepoved tranzitnega prometa tovornim vozilom med 11. in 22. uro na avstrijskih avtocestah A12 in A13 zaradi pomanjkanja parkirnih mest, o čemer so obveščali le avstrijske državljane, so sporočili iz Darsa.

Po navedbah družbe Dars te informacije do njih niso prišle pravočasno, zato o povečani obremenjenosti avtoceste niso mogli obvestiti uporabnikov slovenskih avtocest.

Tudi po prvomajskih počitnicah pričakujejo zastoje

Kot za nas pojasnijo na Darsu, pa zastojem očitno tudi po prvomajskih počitnicah ne bo konec. Glede povečanega prometa v prihodnje pa pričakujejo prometno izredno intenziven mesec maj. Najprej nadaljevanje prvomajskih praznikov, nato pa še serija verskih praznikov, ki v Sloveniji niso dela prosti dnevi: 9. maj (vnebohod), 19. maj (binkošti) in 30. maj (sv. rešnje telo). 

»Prometno bosta obremenjena zlasti praznika vnebohod in sv. rešnje telo, ki bosta na četrtek in se bo turistični, praznični promet mešal z dnevnimi migracijami oziroma dnevnimi koničnimi urami, zato bodo zastoji neizogibni. Tudi za praznik binkošti pričakujemo težave v prometu - v petek, 17. maja in v ponedeljek, 20. maja. Najbolj bodo obremenjeni ljubljanski obroč, primorska, dolenjska, gorenjska in štajerska avtocesta,« pravijo na Darsu.

Tudi zato voznice in voznike prosijo za strpnost in previdnost za volanom ter jim svetujejo, da se pravočasno pozanimajo o stanju na cestah na Prometnoinformacijskiem centeru.