Nosečnicam ni povsod omogočen dostop do babiške obravnave.

Slika je simbolična

V zbornici zdravstvene in babiške nege – zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov ob svetovnem dnevu babic, ki ga obeležujemo danes, opozarjajo, da v Sloveniji nosečnicam ni povsod omogočen dostop do babiške obravnave, sicer pa podpirajo vse tiste spremembe v zdravstvenih zavodih, ki to omogočajo.

Sodelujejo z žensko in družino

Cilj in vizija razvoja babištva v Sloveniji je, da bi vsaka ženska imela dostop do kontinuirane babiške obravnave v času nosečnosti, poroda in v poporodnem obdobju. Babice razumejo, da lahko, če z žensko in njeno družino delujejo na osnovi partnerskega odnosa, le-te podpirajo v sprejemanju za njih najboljših odločitev za varen in izpolnjujoč porod.

Kot stroka podpirajo “zlati standard” evropskega in svetovnega združenja babic, ena ženska – ena babica v času poroda. Toda babice ne pomagajo samo pri porodih, ampak nudijo celovito skrb za žensko v njenem celotnem reproduktivnem obdobju, pomembno vlogo imajo tudi v preventivni dejavnosti na vseh nivojih zdravstvenega varstva, so navedli v zbornici – zvezi.

Koristno bi bilo uvesti babice tudi v referenčnih ambulantah

Pri tem so izpostavili, da bi želeli slovenske babice ponovno umestiti na primarni nivo zdravstvenega varstva, kjer bi skozi pet pregledov zdravih nosečnic, ki jih slovenska zakonodaja že omogoča, spodbudili partnerstvo babic, mater in družin. Koristno bi bilo uvesti babice tudi v referenčnih ambulantah, kjer bi svetovale o zdravi spolnosti in kontracepciji, lajšanju težav v menopavzalnem obdobju, samopregledovanju dojk in pri drugih pomembnih dogodkih v življenju žensk. Tako bi ženskam omogočili dostop do kontinuirane obravnave, ki po raziskavah daje najboljše izide – za ženske in njihove družine, menijo v zbornici – zvezi.

Opozorili so tudi na potrebo, da se znotraj babiške stroke zagotovi ustrezno in kakovostno izobraževanje, zakonodaja in varni delovni pogoji. Kadrovski normativi, ki jih je zbornica – zveza predlagala v letu 2014, še danes niso bili sprejeti, po njihovih podatkih pa v različnih okoljih vsak dan primanjkuje 20 do 25 odstotkov izvajalcev na področju zdravstvenega varstva žensk. V Sloveniji sicer deluje 788 babic in osem babičarjev.

Zahvala ministrice babicam 

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je čestitala babicam ob njihovem svetovnem dnevu, je razvidno na spletni strani ministrstva. “Drage babice, ob vašem dnevu vam želim izreči zahvalo, za ves trud, strokovnost, srčnost in dobro voljo, ki jo vsakodnevno vlagate v vaše delo. Babice ženske razumete in jim znate svetovati najboljše odločitve za varen in izpolnjujoč porod. Ženskam nudite skrb in toplino skozi celotno nosečnost in imate pomembno vlogo v preventivni dejavnosti na vseh ravneh zdravstvenega varstva,” je zapisala ministrica.

Zahvalila se jim je tudi za “strpno in dobro sodelovanje pri pripravi zakonskih predlogov in udejanjanju zdravstvene politike, katere glavni cilj je, da vsem prebivalcem Slovenije zagotavljamo dostopno, kakovostno in pravično zdravstveno varstvo, ko ga potrebujejo”.

STA