V sklopu pričakovanja velike noči katoličani in evangeličani danes obeležujejo veliki petek, ko je po zapisih iz Svetega pisma Jezus trpel in umrl na križu. V Cerkvi je to edini dan v letu, ko ni maš, v Evangeličanski cerkvi pa ta dan poteka osrednje velikonočno bogoslužje.

V Katoliški cerkvi je na veliki petek, ko je po njihovem verovanju Kristus umrl na križu, dan žalovanja, zato na ta dan nimajo maš. V cerkvah potekajo le bogoslužja, čaščenje križa, s katerim obhajajo spomin na Jezusovo smrt. Hkrati ta dan velja strogi post, ko naj bi se verniki le enkrat do sitega najedli, ob tem pa naj ne bi uživali mesa.

Veliki petek dan žalovanja

Čeprav ima veliki petek noto žalovanja, imata svoj smisel tudi veselje in upanje. Tudi na ta dan, tako kot na cvetno nedeljo, naj bi prevladovala misel na Kristusovo zmago. "Na to nakazuje tudi rdeča mučeniška barva, ki jo uporabljajo pri bogoslužju in spominja na zmago, zaradi katere ima mučeništvo svoj pomen," so zapisali pri Slovenski škofovski konferenci.

Papež Frančišek bo popoldne v baziliki svetega Petra vodil bogoslužje, zvečer pa bo v rimskem Koloseju sodeloval pri križevem potu.

V evangeličanskih cerkvah bo na veliki petek zvečer potekalo osrednje velikonočno bogoslužje.

Pravoslavni verniki pa bodo letos veliko noč zaradi uporabe drugačnega koledarja praznovali 5. maja.