Po poročanju Agencije RS za okolje bo spremenljivo vreme krojilo obremenjenost zraka s cvetnim prahom, le v času intenzivnih padavin se bo ozračje očistilo. Cvetenje trav je v nižinah napredovalo, obremenitev bo v suhem vremenu srednje visoka do visoka. Cvetita tudi nizko alergena trpotec in kislica, obremenitev bo v splošnem nizka. Poteka druga polovica sezone malega jesena, obremenitev lahko še doseže srednje visoke vrednosti. V manjših količinah se bo pojavljal cvetni prah hrasta, sezoni breze in gabra sta zaključeni. Prisoten bo cvetni prah divjega kostanja, bezga, kaline, oreha, bukve, platane in večje količine iglavcev (smreka, bor), ki so za alergije manjšega pomena, še dodajajo.

Dobro je vedeti

  • Divji kostanj je priljubljeno okrasno drevo, alergija na cvetni prah se zato pogosteje pojavlja v urbanem okolju. Tudi mali jesen se vedno pogosteje uporablja za ozelenitev mest.  
  • Cveti žužkocvetna oljna ogrščica, največ cvetnega prahu je v zraku tik nad cvetočimi rastlinami in ob robu njiv. Cvetni prah lahko pri nekaterih posameznikih povzroča alergije.
  • Na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj cvetočih rastlin, trenutno cvetijo lovorikovec, španski bezeg, bezeg, glicinija, navadna robinija in drugi.
  • Dozorevajo semena topola in vrb, veter prenaša puhaste, bele kosme plodov, ki ne povzročajo alergij.
  • Cvetni prah, ki se poseda iz zraka na okenske police, balkone, avtomobile ipd. ohranja alergenost.