Slovenija se s sosednjimi državami dogovarja, da bi cepljenim z enim odmerkom cepiva AstraZeneca po treh tednih omogočili prosto prehajanje meje. Kot je pojasnila Mateja Logar, po cepljenju s prvim odmerkom AstraZenece nastane bistveno močnejši imunski odziv in zaščita kot po enem odmerku cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech oz. Moderne.

Slovenija se s sosednjimi državami dogovarja, da bi cepljenim z enim odmerkom cepiva AstraZeneca po treh tednih omogočili prosto prehajanje meje. Kot je včeraj pojasnila vodja svetovalne skupine Mateja Logar, po cepljenju s prvim odmerkom AstraZenece nastane bistveno močnejši imunski odziv in zaščita kot po enem odmerku cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech oz. Moderne.

Kaj je bolezen potrjena?

Za prehod meje je nekje dovolj tudi potrdilo o prebolelem covidu-19. O potrjeni bolezni govorimo, ko je okužba potrjena s PCR-testom oziroma ob določenih epidemioloških pogojih – ko je nekdo iz družine imel potrjeno okužbo ter so s klasično klinično sliko zboleli tudi preostali člani in je to zavedeno v medicinski dokumentaciji, je še dejala Logarjeva.

Za zdaj potrdila izdajajo izbrani zdravniki, z uvedbo evropskega potrdila pa bo drugače. Za prebolelo okužbo pa ne veljajo potrdila z določitvijo protiteles. In to se po besedah Logarjeve verjetno ne bo izenačilo niti v prihodnjih mesecih.