Za stolček predsednika republike se poteguje tudi Milan Brglez, ki je bil član stranke SMC, ko jo je vodil Miro Cerar. Iz stranke so ga izključili, potem ko je prišlo do spora o funkciji predsednika državnega zbora.

Kot kaže nekdanji premier Miro Cerar Brglezu ni naklonjen, glede njegove kandidature. “Osebno si za predsednika republike ne želim nekoga s takšnim značajem, kot ga ima gospod Brglez,” je za Siol.net dejal nekdanji premier. Svojo nenaklonjenost je v nadaljevanju pojasnil s premajhno podporo, ki jo je dobil od Brgleza, in dvoličnostjo: “Glede na to, da je intelektualec in strokovnjak, sem od njega pričakoval bistveno več načelnosti in podpore, nikakor pa nisem pričakoval takšne dvoličnosti, kot jo je izkazal v kasnejšem delovanju”.

Brglez je bil med drugim obtožen za razkol znotraj stranke SMC, ki naj bi ga povzročil zaradi lastnih ambicij in ideoloških pogledov, ki se v slovenski družbi vedno pogosteje pojavljajo in povzročajo takšne in drugačne razkole. “Zaradi teh izkušenj enostavno menim, da osebno zame ni primeren kandidat,” je poudaril Cerar. Sicer je nekdanji premier kandidata opisal kot osebo, ki ima visoke osebne ambicije ter kot političnega “ziheraša”.