V prihodnosti sicer zaradi gneče na avtobusnih linijah ne izključujejo ukinitve brezplačnih vstopnic.

Fotografija je simbolična.

Potem ko je v zadnjih dneh v javnosti završalo zaradi izjav predstavnika ministrstva za okolje, podnebje in energijo glede možnosti ukinitve brezplačnih upokojenskih vozovnic za javni potniški promet, na ministrstvu mirijo, da se to ne bo zgodilo. Kot so zagotovili za STA, je vlada v ponedeljek sklenila, da brezplačne vozovnice za zdaj ostajajo.

Vseeno ne izključujejo ukinitve brezplačnih vstopnic

Po pojasnilih ministrstva je vlada odločitev sprejela tudi ob prizadevanjih ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra na ponedeljkovi proračunski seji. Na navedbe o morebitni ukinitvi brezplačnih vozovnic za upokojence, starejše od 65 let, ki jih je leta 2020 uvedla vlada Janeza Janše, so se sicer v preteklih dneh med drugim ostro odzvali v Stranki mladih – Zeleni Evrope in Zvezi društev upokojencev Slovenije. Vlado so pozvali k premisleku glede nameravane odločitve.

Možnost, da bi nekaterim imetnikom brezplačnih vozovnic začeli zaračunavati uporabo javnega potniškega prometa, je treba razumeti v kontekstu ukrepov, s katerimi bi zmanjšali gnečo na najbolj obremenjenih, predvsem avtobusnih linijah,” so ob tem pojasnili na ministrstvu. Kot so dodali, dnevno prejemajo pritožbe dijakov, študentov in zaposlenih, ki v prometnih konicah ne morejo na avtobuse, ker so ti zaradi velikega števila potnikov z brezplačnimi vozovnicami prezasedeni.

Posledično ostali uporabniki “na prost sedež čakajo nekaj ur ali pa na koncu tisti dan sploh ne morejo na želeno lokacijo (v šolo ali na fakulteto) oziroma jim morajo peljati starši z osebnim avtomobilom“. Da bi rešili ta problem, na ministrstvu, kot so zatrdili, moči usmerjajo v iskanje dodatnih rešitev. V kolikor ukrepi, kot je uvedba dodatnih linij in vozil, ki jih že izvajajo, in morebitna uvedba rezervacij na nekaterih linijah ter uporaba javnega potniškega prometa izven konic, ne bodo zadoščali, na ministrstvu ne izključujejo ukinitve brezplačnih vstopnic.

Bodo uvajali rezervacije?

Glede uvedbe rezervacij priznavajo, da se jim na splošno ne zdi dobra rešitev. “V primeru, da uvedemo na nekaterih linijah rezervacijski sistem, bi ga morali za vse potnike na teh linijah. Sicer ta rešitev nima smisla. To pa bi pomenilo, da bi morali tudi imetniki mesečnih in letnih vozovnic vsak dan na okence ali splet po rezervacijo. To bi bila dodatna obremenitev, ki bi odvračala od uporabe javnega potniškega prometa,” so ocenili.

Število brezplačnih vozovnic med upokojenci se je sicer po podatkih ministrstva po koncu ukrepov za preprečevanje epidemije covida-19 v drugem četrtletju 2022 močno povečalo, od tedaj pa zaznavajo rahel porast števila uporabnikov.

Brezplačno vozovnico za uporabo javnega potniškega prometa ima 230.000 upravičencev, od tega gre večinoma za upokojence, med njimi pa so tudi tudi imetniki kartice invalida in vojni veterani. Redno vozovnico uporablja 100.000 upravičencev. Najbolj zasedene so relacije, ki vodijo na obalo (Koper, Izola, Portorož, Piran), ter na Bled in v Bohinj.

STA