Nadzorni svet Telekoma Slovenije je danes za predsednika uprave družbe imenoval Boštjana Košaka. Štiriletni mandat bo nastopil 4. oktobra, v 15 dneh pa bo predlagal imenovanje treh novih članov uprave, je objavila družba. Na položaju je nasledil Cvetka Sršena, ki se je v začetku septembra z nadzorniki dogovoril za prenehanje mandata.

Košak bo skladno s statutarno določenim mandatarskim sistemom v 15 dneh nadzornemu svetu predlagal imenovanje treh novih članic oz. članov uprave Telekoma Slovenije, je danes prek spletni strani Ljubljanske borze sporočila družba.

“Telekom Slovenije je pred zahtevnim obdobjem, v katerem se bo soočil z izzivi visoko konkurenčnega trga, dinamične in regulirane panoge ter vlaganj v razvoj in infrastrukturo, ob hkratni potrebi po doseganju učinkovitega poslovanja in ustreznih finančnih rezultatov. Prihodnje poslovanje bo zahtevalo agilnost, učinkovitost, razvojno naravnanost ter poglobljeno poznavanje trendov in priložnosti na področju elektronskih komunikacij, zato je ključno, da podjetje vodi strokovno usposobljena in visoko motivirana ekipa,” so zapisali v družbi.

“Imenovanje Boštjana Košaka, ki telekomunikacije, nove tehnologije in razvojne trende odlično pozna, na mesto predsednika uprave je po mnenju nadzornega sveta družbe korak v smeri krepitve tržnega in razvojnega potenciala Skupine Telekom Slovenije,” so dodali.

Novi predsednik uprave ima 25 let izkušenj

Košak je univerzitetni diplomirani ekonomist in ima več kot 25 let izkušenj, predvsem na področju telekomunikacij in novih tehnologij. Od leta 2018 je vodil podjetji ADBK in Marinrene, ki se med drugim ukvarjata z novimi tehnologijami in telekomunikacijskimi omrežji, zadnja leta tudi podjetje Botera, ki se ukvarja z robotsko avtomatizacijo procesov.

Med letoma 2005 in 2015 je bil direktor hrvaške družbe Amis Telekom, med letoma 2006 in 2016 tudi slovenske družbe Amis. V letu 2015, ko je skupino Amis kupila avstrijska skupina Telekom Austria, je postal izvršni direktor in prokurist družbe Simobil ter bil odgovoren za organizacijsko in tehnično integracijo Amisa v novo skupino. V letih 2017 in 2018, ko je prišlo do uvedbe nove blagovne znamke in spremembe imena podjetja, je kot izvršni direktor in prokurist v družbi A1 Slovenija skrbel za uvajanje novih ter podporo razvoju konvergenčnih storitev in regulativi, optimizacijo stroškov in učinkovitost, so navedli v Telekomu Slovenije.

Z imenovanjem novega predsednika uprave je z današnjim dnem prenehal mandat predsednika uprave Telekoma Slovenije Sršenu, so še zapisali v sporočilu.

Nadzorni svet je 2. septembra z dnem imenovanja novih članov uprave oz. najpozneje 31. oktobra sprejel sklep o prenehanju mandata predsednika uprave Sršena in članice uprave Barbare Galičič Drakslar ter z mesta člana uprave krivdno razrešil Tomaža Jontesa. V upravi sta še Mitja Štular in delavska direktorica Špela Fortin.

Nadzorni svet Telekoma ima od septembra štiri nove člane in tudi novega predsednika. Skupščina je namreč 9. septembra odpoklicala člane nadzornega sveta Iztoka Černošo, Marka Kerina, Radovana Cerjaka in Jurija Toplaka ter na njihova mesta na nasprotni predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) imenovala Alenko Čok Pangeršič, Matejo Čuk Orel, Marka Boštjančiča in Žigo Debeljaka. Debeljaka, ki je tudi predsednik uprave SDH, so nadzorniki 14. septembra imenovali za predsednika nadzornega sveta.

Skupščina pa ni podprla predlaganega odpoklica Karle Pintar iz nadzornega sveta. V nadzornem svetu kot predstavnik kapitala ostaja tudi Aleksander Igličar.

STA