DZ bo predvidoma v sredo in četrtek zasedal na izredni seji, o njenem sklicu se bo kolegij predsednice DZ dogovoril v torek. Pričakovati je, da bodo nanjo uvrstili tudi odloke o razpisu treh posvetovalnih referendumov: o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v DZ ter o pridelavi, predelavi in uporabi konoplje. Predloge za razpis vseh treh referendumov je DZ sprejel minuli teden, z odloki pa bodo poslanci določili še datum njihove izvedbe.

Predlogi predvidevajo izvedbo treh referendumov hkrati z evropskimi volitvami

Predlogi, ki sta jih pripravila matična odbora, predvidevajo izvedbo treh referendumov hkrati z evropskimi volitvami 9. junija. Temu datumu so naklonjeni v Svobodi, a koalicijsko predlog ni usklajen. Medtem ko v Svobodi kot glavni argument navajajo prihranek pri stroških referendumov, pa v SD menijo, da bi s sočasno izvedbo izničili pomen evropskih volitev, ter temu predlogu nasprotujejo. Podobnega mnenja so tudi v opozicijskih SDS in NSi. Za Levico je datum še "stvar razprave".

Na dnevnem redu bodo tudi predlogi za razpis treh posvetovalnih referendumov, ki jih predlagajo v SDS, in sicer za razpis posvetovalnega referenduma o nastanitvah nezakonitih migrantov v Republiki Sloveniji, za razpis referenduma o zaupanju v vlado ter razpis referenduma o ureditvi obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge. V koaliciji takšnim predlogom nasprotujejo in pričakovati je, da bodo na seji končali zakonodajno pot.

Za obravnavo na izredni seji so predvideni še odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje 2025-2027 ter predloga zakona o referendumu in ljudski iniciativi in dopolnitve zakona o lokalnih samoupravi, ki ju je vložila SDS.

STA