Občinski svet Mestne občine Koper je odobril 150.000 evrov vredno naložbo v projekt video snemanja kategoriziranih občinskih cest. Pobuda je posledica pritožb nad prometnimi zastoji v času turistične sezone, ki se ne dogajajo le na glavnih, ampak tudi na lokalnih cestah.

Obstoječi sistem nadzora ne omogoča pošiljanja podatkov v uporabni obliki

Kot je pojasnil vodja občinske službe za digitalni razvoj Andrej Erzetič, so poskušali doseči izločitev posameznih cest iz aplikacij za navigacijo, a je največji ponudnik to storitev zavrnil. Obrnili so se na Nacionalni center za upravljanje prometa, ki posreduje podatke o stanju na cestah podjetjem.

Ugotovili so, da obstoječi sistem nadzora občinskih cest ne omogoča pošiljanja podatkov v uporabni obliki, saj je bil zasnovan za upravljanje prometa in ne za navigacijo.

Za pridobitev podatkov v takšni obliki, kot jo sprejemajo ponudniki navigacijskih storitev, bodo morali občinske ceste, prometne znake in oznake na cestišču znova posneti. Po Erzetičevih besedah je to mogoče storiti le spomladi. Želijo si, da bi to bilo že letos, a bo težko, ker morajo najprej objaviti razpis za izvajalca snemanja, še poroča STA.