V parlamentarnem postopku je trenutno več predlogov posvetovalnih referendumov. V začetku tedna so vse parlamentarne stranke z izjemo Levice v DZ vložile predlog za posvetovalni referendum o izvedbi projekta drugega bloka krške nuklearke (Jek 2). Konsenz med strankami je, da bi referendum izvedli predvidoma v drugi polovici novembra letos. Koalicija je ob tem minuli teden v parlamentarni postopek vložila še predlog za posvetovalni referendum o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Konec tedna vložili še dva predloga

V DZ pa je v petek Gibanje Svoboda vložila tudi predlog za posvetovalni referendum, s katerim bi preverjali naklonjenost volivcev zakonski ureditvi pridelave, predelave, prometa in uporabe konoplje v medicinske namene. Prav tako so vložili predlog za posvetovalni referendum o spremembah volilne zakonodaje. Te bi šle v smeri večjega vpliva volivcev pri odločanju o posameznih kandidatih. Na mizi je tako predlog uvedbe preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je na novinarsko vprašanje, ali se bodo zavzemali, da referendume izvedejo sočasno z evropskimi volitvami, ki bodo v Sloveniji 9. junija, dejal, da "možnost za to poslovniško ta trenutek z današnjo vložitvijo obstaja". Dejal je, da so se o pobudah za referendume v petek pogovarjali s koalicijo, ki je "v teh izhodiščih kar složna", da pa imajo stranke različne programe. V NSi so sicer že v ponedeljek, 11. marca, ob več v parlamentarni postopek vloženih predlogih za posvetovalne referendume predlagali kar izvedbo "superreferendumskega dneva". Kaj o tem menite vi?