Z njo so otroci bolj vidni, ostali udeleženci v prometu pa nanje bolj pozorni. V četrtek se v šole vrača 194.554 osnovnošolcev, rumeno rutko pa si bo prvič nadelo 20.797 prvošolk in prvošolcev, ki spadajo med najranljivejše udeležence v prometu.

V Sloveniji se je med primerjalnima obdobjema 2011-2013 ter 2018-2020 zmanjšalo število otrok, umrlih v prometnih nesrečah, za 66 odstotkov, kar državo uvršča med najvarnejše evropske države. Na ravni EU pa je ta delež povprečno 31 odstotkov, so sporočili z Javne agencije RS za varnost prometa (AVP).

V agenciji svetujejo, naj starši skupaj z otrokom prehodijo šolsko pot še pred začetkom šolskega leta, nato pa otroka spremljajo na poti do šole in nazaj ter ob tem utrjujejo znanje o varnem vedenju v prometu.

Direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar pred prvim šolskim dnem starše prosi, naj poskrbijo, da bodo otroci dobro vidni, s svojim odgovornim ravnanjem v prometu pa naj bodo zgled, so njegove besede povzeli v AVP.

Voznike pa opozarjajo, da je treba hitrost vožnje prilagoditi razmeram na cestah, pripetost z varnostnim pasom pa je izjemnega pomena za varno vožnjo vseh potnikov. Vozniki naj spoštujejo ustrezno varnostno razdaljo, za volan pa naj vedno sedejo le trezni, jih pozivajo. Ob tem opozarjajo voznike vseh vozil še, da mobilni telefoni ne sodijo v promet.

Letos bo otroke po celotni Sloveniji na šolski poti med 31. avgustom in 9. septembrom varovalo tudi veliko število prostovoljcev, med njimi več kot 1000 prostovoljcev Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije.

STA