Po zaključenem evidentiranju kandidatov za vodstvena mesta SD je svoje delo opravila tudi kandidacijska komisija. Za mesto predsednika oz. predsednico stranke je evidentiranih 22 kandidatov, za mesto glavnega tajnika 42, za štiri podpredsedniška mesta pa 56 kandidatov, so potrdili v SD. Rok za oddajo soglasij h kandidaturi se bo iztekel v torek.

Visoke so številke evidentiranih kandidatov tudi za ostala vodstvena mesta v stranki, ki se aprila podaja na izredni volilni kongres. Za 16 voljenih članov predsedstva je denimo evidentiranih 188 kandidatov, za predsednika oz. predsednico nadzornega odbora 32 kandidatov, za člane nadzornega odbora pa 64 kandidatov.

Čas do torka 

"Velik odziv članstva SD v procesu evidentiranja je znak organiziranega, motiviranega in aktivnega članstva, ki želi odprto, javno in kritično soočenje mnenj, vizij ter pogledov na vlogo, položaj in delo Socialnih demokratov v prihodnosti," so ob tem prepričani v stranki.

Pričakovati je sicer, da bo število kandidatov za vodstvene funkcije v SD na volilnem kongresu manjše, saj vsi evidentirani kandidati bržkone ne bodo podali soglasja h kandidaturi. Čas za to odločitev imajo do torka, je odločila kandidacijska komisija. Sprva je bilo namreč predvideno, da se bo rok za oddajo soglasij iztekel v ponedeljek.

Z oddanim soglasjem bodo posamezniki tudi uradno postali kandidati za posamezne vodstvene funkcije v SD. V tednih pred kongresom pa v stranki načrtujejo tudi organizacijo posameznih dogodkov za članstvo, na katerem bi kandidati lahko soočili svoje poglede in vizijo o prihodnosti SD.

V boj tudi na kongresu 

Kandidati za posamezne funkcije bodo torej po večini znani v začetku prihodnjega tedna, a ne nujno vsi. Kandidaturo za posamezne funkcije lahko namreč kandidati vložijo tudi še na samem kongresu stranke, če jih pri tem podpre tretjina delegatov.

V SD se na volilni kongres podajajo po tistem, ko je stranko močno zatresla afera ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, ki je s čela ministrstva za pravosodje odnesla ministrico iz njihove kvote Dominiko Švarc Pipan. Slednja je po večtedenskem razčiščevanju odstopila z ministrske funkcije, še pred tem pa izstopila iz stranke. S funkcije je odstopil tudi glavni tajnik SD Klemen Žibert.