Prepričani so, da predvolilne napovedi uresničujejo z zavzemanjem za krepitev socialne države, javnega zdravstva, s pomočjo prebivalstvu in gospodarstvu v negotovih razmerah. Predsedniki treh koalicijskih strank so zagotovili, da bodo z delom in soočanjem z izzivi nadaljevali.

V vladi so ob 100 dneh dela med drugim izpostavili “premišljeno in ciljano ukrepanje za omilitev draginje”. “Imamo ukrepe, kako preživeti zimo in imamo ukrepe, kako bomo živeli čez tri leta. Oboje je treba izvajati,” je v pogovoru z Marcelom Štefančičem jr. med drugim izpostavil premier Robert Golob.

Vladna strategija zasnovana v treh stebrih

“Naša strategija je zasnovana v treh stebrih: energetika, hrana in prehranske verige, nafta in naftni derivati. Z ukrepi iščemo ravnovesje, pri katerem vsak deležnik – država na eni strani, trgovci na drugi in potrošniki na tretji strani – nosi del bremena povišanih cen. Ključni cilj sprejetih ukrepov je odpravljanje negotovosti za gospodarstvo in potrošnike,” so zapisali v sporočilo po seji vlade.

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je med ukrepi izpostavil regulacijo cen pogonskih goriv in določitev najvišjih cen elektrike in zemeljskega plina za gospodinjstva in male poslovne odjemalce, gospodarski minister Matjaž Han je spomnil tudi na pomoč gospodarstvu za kritje stroškov elektrike in plina.

Z ukrepi za blažitev posledic draginje so se prav tako ukvarjali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. “Najprej smo ponudili pomoč najrevnejšim gospodinjstvom,” je dejal minister Luka Mesec in ocenil, da bo pomoč v obliki energetskega dodatka zajela 63.000 gospodinjstev. Ker številni morda sploh ne vedo, da so do tega dodatka upravičeni, bodo v kratkem aktivirali spletni kalkulator, skupaj s civilno družbo pa organizirali akcijo ozaveščanja.

Na to pomoč pa je treba po Meščevih besedah gledati kot le na kamenček v mozaiku. “Zima bo težka, verjetno ena najtežjih in vlada se tega zaveda, a to ne pomeni, da odstopamo od naših predvolilnih zavez,” je dejal in povedal, da se pogovarjajo o še drugih ukrepih, kot sta prehranski dodatek ter regulacija cen določenih vrst hrane. “Vlada bo naredila vse, da bo ta zima težka izključno za nas – vlado, ne pa tudi za ljudi,” je zatrdil.

Pripravljeni na nov val covid-19

Na področju zunanje politike so v sporočilu ponovili usmeritev, da Slovenija sodi v jedro EU. Izpostavili so tudi “proaktivno držo predsednika vlade na evropski ravni”. Za Slovenijo je tako zelo pomemben dosežen solidarnostni sporazum med Slovenijo in Italijo za oskrbo s plinom.

Na področju zdravstva si prizadevajo za stabilizacijo razmer in zagotovitev zdravih temeljev slovenskemu javnemu zdravstvu. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je povedal, da bodo prekinili 30 letni urok misli, da se v slovenskem zdravstvu nič ne da spremeniti. Od prvega septembra so vse storitve v zdravstvu plačane, v roku pol leta pa bo uvedena digitalna platforma, preko katere se bo vsak lahko prijavil na storitev tam, kjer bo čakalna doba najkrajša. Za ta namen so spisali interventni zakon, ki za krajšanje čakalnih vrst namenja 200 milijonov evrov.

Težko zimo pričakuje tudi v zdravstvenem sistemu, vendar je ta na morebiten novi val epidemije covida-19 pripravljen. Vlada bo zaščitila najbolj ranljive skupine in naredila vse, da se zdravstvo ne ustavlja. V kratkem bodo pripravljena tudi vladna pogajalska izhodišča, ki bodo urejala povsem porušena razmerja plačnega sistema v zdravstvu. Nenaslovljeno pa ne bo ostalo niti duševno zdravje in demenca, glede katerih bo konec septembra predstavljen jasen načrt.

Pandemija pa je, so navedli v sporočilu, “razgrnila tudi težave sodobne demokracije in nam pokazala, kako malo je treba, da se sprevrže lastno nasprotje”. “V vladi Roberta Goloba smo zavezani spoštovanju pravne države in vladavini prava. Zavedamo se, da lahko samo močne in neodvisne institucije ubranijo demokratičnost naše družbe,” so zagotovili.

Med drugimi ukrepi so navedli še financiranje gasilskih in drugih nevladnih organizacij s področja zaščite, varovanja in pomoči ob aktiviranju državnega načrta. Vlada Roberta Goloba je svoje delo začela 1. junija. Sestavljajo jo Gibanje Svoboda, SD in Levica.

STA