Iz zdravniškega sindikata Fides so sporočili, da bodo v torek, ob stotem dnevu zdravniške stavke, organizirali izredno letno konferenco Zadnji klic v sili za javno zdravstvo. Razširjeni zbor zdravnikov in zobozdravnikov ter organizacij bo razpravljal, da so se znašli v ključnem trenutku v boju za javno zdravstvo, so zapisali v sporočilu za javnost.

SOS za javno zdravstvo: strokovno, odgovorno, solidarno

Izredna letna konferenca bo potekala pod geslom "SOS za javno zdravstvo: strokovno, odgovorno, solidarno". Menijo, da tretji mesec stavkovnih aktivnosti vedno bolj razgalja težave slovenskega javnega zdravstva. "Jasno se je pokazalo, da v Sloveniji definicija 'javnega zdravstva' stoji izključno na pripravljenosti zdravnikov in ostalih zaposlenih v zdravstvu, da vsak teden opravijo več deset ur nadur," so zapisali v sporočilu za javnost.

Poudarili so, da tega ne morejo sprejeti, zato so še toliko bolj prepričani, da je skrajni čas za konkurenčno javno zdravstvo, ki bo privlačno za zdajšnje in bodoče zaposlene v zdravstvu.

Sporočili so, da bo izredna letna konferenca zaprta za javnost, vendar bodo v sredo v prostorih sindikata Fides organizirali novinarsko konferenco, na kateri bodo javnost seznanili s sklepi, ki jih bodo sprejeli.

Fides je v ponedeljek vstopil v 10. teden stavke, ki je že pred tem postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji. Sindikat zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko so večini mlajših zdravnikov v prejšnjem letu dvignili plačo za pet plačnih razredov.

STA