Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides vstopa v 10. teden stavke, ki je že pred časom postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji. Sindikat in vladna stran se bosta po napovedih sicer popoldne sestala z namenom usklajevanja poteka mediacije. Fides je nanjo pristal že pred časom, vlada pa je izhodišča zanjo sprejela v četrtek.

Obe strani sta se strinjali, da mediacijo vodi mediacijski center Odvetniške zbornice Slovenije.

Vlada, ki je prejšnji četrtek sprejela izhodišča za pogajanja s Fidesom za dosego sporazuma o poteku mediacije, vztraja, da finančnih učinkov ne sme biti pred 1. januarjem 2025.

Kaj je rekel Golob? 

Predsednik vlade Robert Golob je v četrtek v pogovoru za Televizijo Slovenija in POP TV ponovil, da je reševanje zahtev stavkajočih poklicnih skupin možno le v okviru pogajanj s celotnim javnim sektorjem. Dejal je, da tudi zdravniški sindikat Fides sprejema možnost, da se višje plače uveljavijo s 1. januarjem 2025.

V Fidesu so njegove besede zanikali. Poudarili so, da razumejo željo vlade glede finančne nevtralnosti v letu 2024, a poudarjajo, da se na stavkovnih pogajanjih, kjer premier ni prisoten, o tem še niso pogovarjali.

Kako bo med mediacijo? 

Vladna stran si ob tem želi, da v času trajanja mediacije zdravniki svoje delo opravljajo v polnem obsegu, je v četrtek povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. V petek je dodatno pojasnila, da pri polnem obsegu dela ne gre za število opravljenih ur, ampak da se izvajajo vse zdravstvene storitve, ne samo nujne. V Fidesu pa so medtem v preteklosti poudarili, da razloga za zamrznitev stavke v času mediacije ne vidijo.

Po besedah ministrice se je sicer v času stavke povečalo predvsem število nedopustno čakajočih na nekaterih elektivnih posegih, medtem ko nujne storitve potekajo normalno.

STA