Disneyeva in Pixarjeva najnovejša risanka Kozmoblisk prihaja v kinematografe, vendar se je več držav odločilo, da risanega filma ne bodo prikazale, ali pa so ga v celoti prepovedale. Problem predstavlja LGBTQ+ poljub – v risanki se dva ženska lika poljubita. Samo do zdaj se je že 14 držav odločilo, da zaradi te scene ne bodo dovolile predvajanja filma.

Gre pretežno za islamske države

V Združenih arabskih emiratih so zapisali, da risani film Kozmoblisk “ni licenciran za javno predvajanje v vseh kinematografih zaradi kršitve standardov medijskih vsebin v državi.” Čeprav v objavi niso navedli posebnega razloga za prepoved filma, so istospolne zveze tam in v njihovih sosednjih državah prepovedane, zato je jasno, v čem je problem. Gre pretežno za islamske države.

V risanki se Kozmobliskova prijateljica, vesoljska rangerka Alisha, poroči s svojo partnerico, v enem prizoru pa se bežno poljubita.

Filma ne bodo predvajale tudi Savdska Arabija, Libanon, Indonezija, Malezija, Kuvajt in Egipt. Njihovi predstavniki sicer niso javno navedli razloga, zakaj ne. Disney o incidentu v državah Bližnjega vzhoda še ni podal uradne izjave.

Disney je zavrnil izrez scene

Tudi Kitajska filma verjetno ne bo predvajala, poroča Reuters. Država cenzurira skoraj vso homoseksualnost na filmu in televiziji in je v preteklosti prepovedala Disneyjeve filme. Kitajske oblasti so od Disneyja zahtevale, da iz filma izloči prizor istospolnega poljuba, vendar je podjetje to zavrnilo.

Ničesar ne bomo izrezovali, še posebno pa ne nekaj tako pomembnega, kot je prikaz ljubečega odnosa, ki Kozmoblisku razodene, kaj mu v življenju manjka,” je odločna producentka Galyn Susman.

Chris Evans, ki igra mladega Buzza Lightyearja, je ob svetovni premieri filma komentiral cenzuro: “Lepo je biti del nečesa, kar napreduje v družbi, ampak zadovoljstvo spremlja grenkost, saj še vedno obstajajo kraji, ki napredka niso dohiteli.”