Včeraj je bila v Mariboxu premiera slovenskega mladinskega filma Vesolje med nami. Celovečerni prvenec govori o odraščanju v okolju, ki te ne sprejema. Režiserka filma je Rahela Jagrič, ki je znana po režiji nadaljevanke Najini mostovi.

Film, ki združuje vaško zaplankanost in neskončnost vesolja z vsemi skrivnostmi

Sinoči so si gledalci v Mariboxu premierno ogledali nov slovenski mladinski film Vesolje med nami. Svoj celovečerni prvenec je, skupaj s filmsko ekipo, predstavila režiserka Rahela Jagrič, sicer občinstvu znana tudi po režiji nadaljevanke Najini mostovi.

Vesolje med nami je drama o odraščanju, ki se odvije v Kostanjevici na Krki, kamor Tobi z mamo pripotuje iz Kanade na obisk k babici. Temnopoltega 14-letnika lokalno okolje ne sprejema, zato prosti čas preživlja z oslepelim lastnikom starega observatorija Hermanom, ki ga spozna po naključju.

Mislim, da je to film, ki je združil vaško zaplankanost in neskončnost vesolja z vsemi skrivnostmi,” je po projekciji filma razmišljal voditelj Denis Živčec.

Se strinjam, da film prikaže na nek način to vaško zaplankanost. Sama k sreči nimam tovrstnih izkušenj. Verjamem, da je zmeraj v življenju treba dati prostor drug drugemu, prostor za različna mnenja. V času odraščanja se vsakdo kdaj počuti kot vesoljec. Ne samo zaradi barve kože, tudi zaradi drugih stvari, zaradi nepripadnosti“, je dodala igralka Manca Dorrer.

Foto: Jaka Arbutina / Mediaspeed

Foto: Jaka Arbutina / Mediaspeed

Foto: Jaka Arbutina / Mediaspeed

“Toliko kot je gledalcev, toliko je načinov gledanja tega filma”

Rahela Jagrič Pirc, režiserka in koscenaristka: “Osebno so mi blizu mladinski filmi, ki imajo sporočilnost še na neki drugi ravni, ne samo za mlado publiko. Pomembno se mi zdi, da v mladinskem filmu najdejo sporočilnost tudi starši, odrasli. Film kar kliče po nekih vzporednih zgodbah, ki niso namenjene zgolj najstnikom.”

V spletu čustev in dinamičnih dogodkov se glavna protagonist Tobi in mama soočata s perečimi odnosi, potlačenimi strahovi in lokalno družbo, ki nanju gleda kot da sta z drugega planeta.

V filmu vlogo babice odigra Irena Mihelič, znana igralka SNG Maribor: “Iskreno povem, da je bila to neprecenljiva izkušnja. Bili smo prekrasna ekipa, dobro smo sodelovali, se družili… nobene zavisti, res čudovito je bilo ustvarjati s to ekipo. Lahko rečem, da je bila to ena mojih najlepših izkušenj v življenju.”

Mariborčan pa je tudi direktor fotografije Darko Herič: “Čarovnija tega filma je, po moje, da toliko kot je gledalcev, toliko je načinov gledanja tega filma.”