Ameriški mogotec Elon Musk je danes napovedal, da bo bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu omogočil vrnitev na Twitter, če bo njegov nameravani odkup družbenega medija uspel. Musk je za odkup Twitterja ponudil 44 milijard dolarjev, ki pa jih še ni zbral.

“Prepoved Trumpu ni pravilna”

Trumpu so zaprli račun na Twitterju, potem ko je z neutemeljenimi izjavami o “ukradenih” predsedniških volitvah novembra 2020 svoje privržence prepričal v napad na zvezni kongres.

Mislim, da prepoved Donaldu Trumpu ni bila pravilna. Mislim, da je bila napaka. Sam bi odpravil trajne prepovedi. Moje mnenje, ki ga deli ustanovitelj Twitterja Jack Dorsey, je, da ne bi smeli imeti trajnih prepovedi,” je dejal Musk.

Twitter je bil priljubljen Trumpov medij, kjer je objavljal tudi neresnice, šele proti koncu njegovega predsedniškega mandata pa so začeli nekatere objave označevati kot zavajajoče in dodajati povezave na dejstva.

Sodu je izbilo dno, ko je Trump spodbujal napadalce na kongres in jih hvalil. Prepovedi na Twitterju sicer ni dobil zaradi laganja, saj slednje razen v primeru, ko gre za laganje pod prisego, ni kaznivo. Niso pa dovoljeni spodbujanje k nasilju, sovraštvu in podobna protizakonita dejanja.

Po Muskovi napovedi o nameravanem prevzemu Twitterja se je v ZDA razvnela debata o svobodi govora, pri čemer predvsem konservativni politiki podpirajo idejo, da se lahko objavi vse, brez omejitev, levousmerjeni pa opozarjajo na nevarnosti tovrstnih objav.

Trump trdi, da se na Twitter ne bo vrnil, ker ima svoj družbeni medij “Resnica Družba”. Tega sicer tarejo številni porodni krči in pomanjkanje zanimanja. Splošno prepričanje je, da se bo vrnil na Twitter, takoj ko mu bo spet dovoljeno.

Musk je priznal, da njegov prevzem Twitterja in Trumpova vrnitev še nista zagotovljena. “Nisem še lastnik Twitterja, tako da še ni povsem gotovo, da se bo to zgodilo. Ker, kaj pa, če ne bom lastnik Twitterja?” je dejal.

STA