Utelešala je lik naivne blondinke, bila je odlična komičarka in seks simbol generacije. Po uradni razlagi je umrla zaradi prevelikega odmerka uspavalnih tablet v starosti 36 let. Netflix je dan pred obletnico igralkine smrti in slaba dva meseca pred začetkom predvajanja filma Blonde (Blondinka) objavil filmski napovednik za težko pričakovani biografski film o slavni igralki, ki jo igra na Kubi rojena Ana de Armas. “Marilyn Monroe obstaja samo na platnu,” pove v enem od prizorov kot Marilyn Monroe, kot tudi, da se ne more navaditi na slavo in se vedno počuti kot Norma Jeane.

V skoraj dvominutnem videoposnetku so prikazane številne plati hollywoodske legende, ki jo drugi na vso moč hvalijo, sama pa dvomi vase. V filmskem napovedniku so prikazani slavni filmski prizori ter ikonični trenutek, ko zvezdnica v beli obleki stoji na prezračevalnem jašku podzemne železnice Najnovejši film o Marilyn Monroe temelji na romanu Joyce Carol Oates in naj bi predstavil razkol med zasebno osebo Normo Jeane Baker in izmišljenim likom Marilyn. Režiser in scenarist Blondinke je Andrew Dominik.

Obletnico smrti bodo obeležili tudi pri slovenski založbi Učila

Premiera Blondinke bo na letošnjem filmskem festivalu v Benetkah, ki bo potekal od 31. avgusta do 10. septembra. Na Neflixu bo film na voljo od 28. septembra.

Obletnico smrti ene največjih igralskih ikon so obeležili tudi pri slovenski založbi Učila z z izidom knjige Marilyn in zvezde Hollywooda, ki sta jo napisali Claudia in Nadja Beinert. Gre za 12 knjigo v zbirki Velike ženske. Velike zgodbe. Velike ljubezni.

Knjiga, ki ji je dodan tudi kratek intervju z avtoricama, v slovenščino pa jo je prevedla Maruša Mugerli Lavrenčič, na 368 straneh opisuje pot, ki jo je prehodila Norma Jeane Baker, da je postala postala svetovna filmska zvezdnica Marilyn Monroe.

Urednica Branka Fišer je o knjigi zapisala, da gre za čustveno zgodbo o nekoliko manj znanem obdobju življenja ženske, ki jo vsi poznamo kot filmsko ikono Marilyn Monroe, in kulturnem utripu takratnega časa.

Marilyn Monroe se je rodila 1. junija 1926 s pravim imenom Norma Jeane Mortenson. Otroštvo je zaradi odsotnega očeta, ki je ni nikoli priznal za svojo hčer, in duševne bolezni matere preživljala v rejniških družinah.

V zgodovino se je zapisala s svojimi filmskimi liki

Lik trapaste blondinke, ki zmede in zapeljuje moške z naivnostjo, je ovekovečila v filmu Gospodje imajo raje plavolaske (1953). Za pojavnost Marilyn Monroe je bila značilna zapeljiva čutnost, globoki dekolteji in izzivalna pozibavajoča hoja, zapečatena z avro nedolžnosti, pristnosti, krhkosti in skrivnostnosti. V zgodovino se je zapisala tudi, ko je na zabavi demokratske stranke leta 1962 tedanjemu predsedniku ZDA Johnu F. Kennedyju zapela Vse najboljše, gospod predsednik.

Njena zvezdniška kariera se je začela s filmom noir Niagara, za vrhunec njene kariere pa veljata komediji Billyja Wilderja Sedem let skomin (1955) in Nekateri so za vroče (1959).

Z leti je igralka postajala vse bolj odvisna od alkohola in najrazličnejših tablet, prav tako pa tudi od svojega psihiatra. Poročni prstan si je nadela trikrat, med izbranci je bil tudi sloviti ameriški dramatik Arthur Miller.

STA