Ne glede na to, ali ste izkušen voznik ali motociklistični začetnik, je pomembno, da imate pravo opremo, preden se odpravite na cesto. Le na ta način bo vaša vožnja varna, pa tudi udobna, zato je dobro, da izbiri prave opreme namenite svojo pozornost.

Preberite, kateri so najbolj nujni kosi, ki jih potrebujete, ter spoznajte, kako izbrati prave izdelke zase.

Poskrbite za izbiro kakovostne čelade.

Čelada je najbolj nujen in tudi zakonsko predpisan kos zaščitne opreme motorista, zato jo je potrebno med vožnjo vedno nositi. Čelada ustrezno zaščiti vašo glavo pred udarci v primeru nesreče, prav tako pa lahko pomaga pri tem, da vas med vožnjo ne ovirajo insekti ali morebitni delci, ki bi sicer lahko povzročili resne poškodbe. Prepričajte se, da boste izbrali čelado, ki se dobro prilega vaši glavi in je ustrezne kakovosti.

Čelade za motor priznanih blagovnih znamk.

Čelade za motor morajo biti pravilne velikosti in oblike, da se v njej počutite prijetno. Pri tem imate na voljo široko paleto izdelkov:

  • Preklopne čelade so izdelane tako, da na eni strani zajemajo klasično čelado in na drugi jet z odprtim obrazom, zaradi česar so nekaj posebnega. Ko je brada zaprta, so videti kot klasične čelade, s pritiskom na gumb in dvigom ročice pa se spremenijo v odprto čelado.
  • Integralne čelade veljajo za ene najbolj varnih moto čelad na trgu, zato z izbiro ne morete zgrešiti. Primerne so tako za začetnike kot motoristične mojstre.
  • Jet čelade ali odprte čelade so brez zaščite brade in so izdelane iz kompozitnih vlaken. Zaradi manjše varnosti primerne predvsem za mestno vožnjo in zanje se večinoma odločajo vozniki skuterjev.
  • Enduro čelade so specifično izdelane za off-road vožnjo. Njihova pomembna prednost je, da so lahke in nudijo dobro zračenje.

Katere motoristične hlače izbrati?

Motoristične hlače so zasnovane za zaščito vaših nog pred poškodbami na cesti v primeru nesreče. Ker je na trgu tako veliko različnih stilov in znamk, je izbira pravega para motorističnih hlač lahko velik izziv.

 

Najprej razmislite o klimatskih pogojih, v katerih se boste vozili. Če živite na območju s toplim vremenom, boste želeli izbrati par hlač, ki dihajo in vas ne bodo pregrevale. Po drugi strani pa boste v primeru vožnje motorja v hladnejšem podnebju potrebovali debelejše motoristične hlače, ki vas bodo zaščitile pred vremenskimi vplivi.

Ne pozabite upoštevati tudi stila, ki vam je najbližje. Navsezadnje so motoristične hlače del opreme, ki jo bodo vsi videli, ko boste na poti. Izberite par hlač, ki ustreza vaši osebnosti in v katerih se med vožnjo dobro počutite. Ob upoštevanju teh nasvetov bi moralo biti iskanje pravega para motorističnih hlač zdaj za vas enostavnejša naloga.

Vas zanimajo najboljše motoristične jakne?

Dobra motoristična jakna bo zaščitila vašo kožo pred vremenskimi vplivi ter pred praksami in poškodbami v primeru padca. Poiščite jakno, ki je narejena iz trpežne tkanine, ki diha, in vključuje oblazinjenje na komolcih in ramenih.

Motoristične jakne so na voljo v različnih stilih, materialih in velikostih. S toliko možnostmi, med katerimi lahko izbirate, je težko vedeti, kje začeti iskanje. Ko kupujete motoristično jakno, morate zato upoštevati nekaj stvari. Najprej razmislite o podnebju, v katerem se boste vozili. Če živite na območju z milimi zimami, boste potrebovali drugačno jakno kot nekdo, ki živi v gorah. Material vaše jakne naj bo primeren za temperaturo in vremenske razmere, v katerih se boste vozili.

Drugič, razmislite o slogu jakne, ki ga želite. Si želite tradicionalno usnjeno jakno ali kaj bolj modernega? Na trgu je veliko različnih krojev in stilov motorističnih jaken, zato si vzemite nekaj časa in pobrskajte ter poglejte, kaj vam pritegne pogled.

Motoristična jakna naj se vam tesno prilega, a naj ne bo pretesna. V jakni se morate prosto gibati in med vožnjo nikakor ne sme ovirati vaše telesne drže. Če upoštevate te dejavnike, lahko najdete popolno motoristično jakno za svoje potrebe.

So motoristični škornji dobra naložba?

Motoristični škornji so odličen način za zaščito nog pred ostrimi predmeti in drugimi ovirami na cesti. Poleg tega so motoristični škornji zasnovani tako, da zagotavljajo največji oprijem in stabilnost.

Razmislite o investiciji v dobre škornje, ki vam bodo odlično služili vrsto let.

Kako izbrati motoristične rokavice?

Motoristične rokavice so odličen način za preprečevanje poškodb rok. Pri vožnji z motorjem vedno nosite rokavice, ki vam omogočajo tudi dober oprijem. Motoristične rokavice naj bodo oblikovane tako, da se dobro prilegajo vašim rokam. Ne smejo zlahka zdrsniti in morajo biti odporne tudi na ekstremne temperature. Tako bodo vašo vožnjo spremenile v udobnejše doživetje ali pa vam bodo celo prihranile težave v primeru zdrsa oziroma padca.

Ko gre za vožnjo z motorjem, je varnost najpomembnejša. Od čelad do jaken, hlač in rokavic – izbira kakovostne motoristične opreme lahko pomeni razliko med manjšimi praskami in resno poškodbo. Glede na veliko izbiro na trgu je težko vedeti, kaj je najbolj uporabno kupiti, zato upamo, da smo vam z zgornjimi napotki olajšali izbiro.